Posjet pripadnika 4. MN CS OMLT-a Zagrebačkoj džamiji

Pripadnici 4. Multinacionalnog operativnog mentorskog tima (MN CS OMLT) u sklopu priprema za odlazak u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu, posjetili su u ponedjeljak, 24. siječnja džamiju u Zagrebu, gdje su se upoznali s pomoćnikom muftije dr. Azizom ef. Hasanovićem te nazočili predavanju o osnovama islamske religije, jezika, kulture i običaja naroda u Islamskoj Republici Afganistan.

Pripadnici 4. MN CS OMLT-a, koji se sastoji od pripadnika OS RH i pripadnika američke vojske iz sastava Nacionalne garde Minnesote, u prvom dijelu predavanja upoznati su sa osnovama islamske vjere te o značenju i manifestiranju šerijatskog prava. Drugi dio predavanja sastojao se u obilasku islamskog centra i ulasku u sakralni dio džamije gdje je nazočnima prezentiran osnovni bonton prigodom ulaska i tijekom boravka u džamiji. Posljednji dio predavanja održan je u knjižnici islamskog centra, tijekom kojeg su nazočni upoznati sa sunitskim i šijitskim prakticiranjem islama, plemenskim običajima i kulturološkim posebnostima afganistanskog domicilnog stanovništva te posebno ponašanje vojnika prema suradnicima, vjerskim službenicima i ženama prigodom eventualnih susreta.

Na kraju posjeta imamu Hasanoviću na prijemu i korisnim informacijama koje su prezentirane pripadnicima 4. MN CS OMLT-a zahvalio se zapovjednik snaga bojnik Oliver Švob.

Već tradicionalno, od prosinca 2006. godine u sklopu priprema za odlazak pripadnika OS RH u misiju ISAF obavljaju se posjeti Zagrebačkoj džamiji. Osnovni cilj posjeta je kroz predavanje i odgovore na pitanja približiti pripadnicima OS RH način života, vjerske i kulturne običaje, te upoznati ih s tradicijom i poviješću afganistanskog naroda.



Vijesti