Posjet pomoćnika ministra obrane SAD-a Dereka Cholleta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pmo_sad_24022014_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Pomoćnik američkog ministra obrane za međunarodne sigurnosne poslove Derek Chollet posjetio je u ponedjeljak, 24. veljače 2014. godine Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, gdje se susreo s ministrom obrane RH Antom Kotromanovićem.

Tijekom sastanka su razmijenjeni stavovi o sigurnosno-obrambenim temama od obostranog interesa. Posebno je naglašena važnost nastavka, odnosno unaprijeđenja bilateralne obrambene suradnje na području zajedničke obuke, vojnih vježbi, sudjelovanja u operacijama, te korištenja američkih programa sigurnosne pomoći.

Ministar Kotromanović upoznao je pomoćnika ministra obrane SAD-a s aktualnim stanjem reformi hrvatskog obrambenog sustava i razvojnim planovima te mogućim područjim zajedničke suradnje.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o nizu tema vezanih za regionalnu i globalnu sigurnost, poput sigurnosno-političke situacije u Jugoistočnoj Europi i regionalnoj obrambenoj suradnji, najnovijim događajima u Ukrajini i stanju na Bliskom Istoku. Istaknuta je važnost doslijednosti u angažmanu na stabilizaciji i obnovi Afganistana i nakon 2014. godine, odnosno završetka misije ISAF.

Također, raspravljene su teme na dnevnom redu predstojećeg NATO sastanka na vrhu, te je naglašena važnost i sudjelovanje u projektima Pametne obrane, odnosima s partnerima, a posebice državama aspiranticama za članstvo iz Jugoistočne Europe, kao i politici otvorenih vrata.

Pomoćnik ministra obrane SAD-a Chollet je odao priznanje Hrvatskoj kao zemlji koja je prošla zahtjevnu tranziciju i postala "izvoznik sigurnosti" po čemu, rekao je, može služiti kao primjer. Posebno je istaknuo značaj snažnog američko-hrvatskog partnerstva i posvećenost razvoju obrambene suradnje.

Chollet je nadležan za sva pitanja sigurnosne strategije i politike koja se tiču Europe (uključujući NATO), Bliskog istoka i Afrike, te za američke programe sigurnosne suradnje s navedenim regijama.

    Posjet pomoćnika ministra obrane SAD-a Dereka Cholleta

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-pomocnika-ministra-obrane-sad-a-dereka-cholleta/pmos_24022014_7.jpg


Priopćenja