Posjet Odbora Hrvatskog sabora za obranu MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/radni_sastanak_17032009v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić sa najbližim suradnicima primio je danas, 17. ožujka, u radni posjet članove Odbora Hrvatskog sabora za obranu. Sastanku su uz ministra nazočili državni tajnici Mate Raboteg, Željko Goršić i Pjer Šimunović, zamjenik načelnika GS OSRH Slavko Barić, ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Darko Polanec, ravnatelj Uprave za financije i proračun Ivan Brković, te ostali predstavnici MORH-a i OSRH.

U uvodnom obraćanju ministar Vukelić osvrnuo se na koncept kolektivne obrane RH sa poltičko-sigurnosnog aspketa, istaknuvši kako je kroz strateške dokumente obrane, Hrvatska prešla s individulanog na sustav kolektivne obrane što je dovelo do brojčanog smanjenja OSRH, ukidanja pričuve, nepozivanja novaka na obvezu služenja obveznog i prelazak na dragovoljno služenje vojnog roka, teritorijalne reorganizacije OSRH i kategorizacije vojne infrastrukture na perspektivnu i neperspektivnu. Ministar je naglasio kako će Republika Hrvatska usmjeriti svoje napore na nastavak uključivanja u NATO-ov sustav obrambenog planiranja. "Nastavljamo s implementacijom novoprihvaćenog paketa partnerskih ciljeva iz 2008. godine s naglaskom na pripremu deklariranih postrojbi za sudjelovanje u NATO operacijama", rekao je Vukelić, dodavši kako je u tijeku i izrada niza strategijskih dokumenata koji će odražavati novu strategijsku realnost članstva u NATO savezu. "Također, nastavlja se i s provedbom preustroja i uspostave organizacijskih struktura u dostizanju ciljane brojčane veličine OSRH, kao i sustavnim opremanjem OSRH", rekao je ministar Vukelić.

Ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec predstavio je Provedbeni plan upravljanja osobljem temeljem Strateškog pregleda obrane i Dugoročnog plana razvoja 2006. – 2015. unutar kojeg su projekti Upravljanja osobljem i projekti Izobrazbe. Istaknuo je kako su definirane nove kategorije osoblja do 2010. godine: dragovoljni ročnici, ugovorna pričuva, nerazvrstana pričuva i vojni specijalisti. Govorio je i o godišnjim potrebama i ulasku novih kadrova u sustav MORH-a u kontekstu vojnika, časnika, dočasnika, kroz program Kadet, dragovoljne ročnike, vojne stipendiste i državne službenike, kao i o mogućnostima profesionalnog razvoja djelatnih vojnih osoba u sustavu MORH-a. Zaključno je istaknuo kako se ključne promjene u upravljanju osobljem odnose na ciljanu strukturu osoblja, potpuno dragovoljni sastav, jedinstveni sustav upravljanja osobljem i ugrađivanje vojno-civilnog sustava izobrazbe u nacionalni obrazovni sustav.

Državni tajnik Pjer Šimunović govorio je o smjernicama za prioritete i ciljeve u 2009. godini u kontekstu sigurnosne i obrambene politike, o ispunjavanju strateških ciljeva vezanih za ulazak u NATO i EU, kao i o obvezama i zadaćama koje očekuju RH nakon ulaska u NATO savez.

Načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju brigadni general Milan Knežević istaknuo je kako se nastavlja s aktulanim projektima opremanja i modernizacije OSRH, među kojima je i borbeno oklopno vozilo, tenk M-84, jurišna puška, nova maskirna odora, te stvaranje preduvjeta za pokretanje projekta opremanja borbenim zrakoplovom.

Članovi Odbora Hrvatskog sabora, kojeg čine predsjednik Odbora Boris Šprem, članovi – Željka Antunović, Arsen Bauk, Tomislav Čuljak, Stanko Grčić, Marin Jurjević, Ante Kotromanović, Branko Kutija i Vesna Pusić bili su zadovoljni prezentiranim materijalom, a ministru Vukeliću i njegovim suradnicima postavili su i pitanja vezana uz mjere štednje i racionalizaciju sredstava u MORH-u, sukladno antirecesijskim mjerama Vlade RH, i o daljnim smjernicama ulaska RH u NATO.

 



Vijesti