Ministar Kotromanović s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_bih_21042015_v.jpg
Foto: MORH/ Irena Firšt

Ministar obrane RH Ante Kotromanović primio je danas, 21. travnja 2015. godine u službeni posjet izaslanstvo Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, predvođeno ministricom Marinom Pendeš.

Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna suradnja dviju zemalja a potpisan je i Plan bilateralne obrambene suradnje između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

Ministar Kotromanović čestitao je ministrici Pendeš na imenovanju, te je izrazio zadovoljstvo što je za prvi službeni posjet izabrala upravo Republiku Hrvatsku.

Također, istaknuo je zadovoljstvo najavljenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine, i dodao kako Hrvatska nastavlja pružati potporu članstvu BiH u euroatlantskim integracijama.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš također je izrazila zadovoljstvo svojim prvim službenim posjetom Republici Hrvatskoj, naglasivši kako Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska imaju odlične odnose i zahvalila hrvatskom ministarstvu obrane na dosadašnjoj potpori.

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi, osobito Američko jadranske povelje (A-5), najznačajnijem formatu višenacionalne suradnje posvećenom ostvarivanju euroatlantskih aspiracija zemalja članica. U tom kontekstu ministar Kotromanović rekao je kako je uvjeren u nastavak odlične suradnje u sklopu A-5 pod predsjedanjem BiH, a izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u sastavu hrvatskog kontingenta u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Riječi je bilo i o uspješnoj suradnji dvaju ministarstava u području izobrazbe, te je spomenuto da u ovoj akademskoj godini 14 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine pohađa razne oblike izobrazbe i obuke u Hrvatskoj, od najviše razine, Ratne škole do raznih tečajeva.
„Istaknuo bih da dvoje kadeta iz Bosne i Hercegovine studira na našim novim vojnim studijskim programima. Želimo nastaviti suradnju i u narednom razdoblju te smo pozvali BiH da i u idućoj školskoj godini upute svoje kadete kao i druge pripadnike Ministarstva obrane BiH na edukaciju i izobrazbu u Hrvatsku“, rekao je ministar Kotromanović.

Također, razgovaralo se i u zajedničkoj suradnji pripadnika oružanih snaga BIH i RH u obrani od prirodnih katastrofa, poplava i požara, a ministrica Pendeš zahvalila je na pomoći hrvatske vojske u proteklom razdoblju u obrani od poplava i požara u BIH, te naglasila važnosti i buduće suradnje na tom planu.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj ministrica Pendeš obići će i međunarodnu Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu ASDA 2015, koja se održava od 22. do 24. travnja 2015. u Splitu.

    Posjet ministrice obrane BIH Ministarstvu obrane RH

    Foto: MORH/ I. Firšt

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministrice-obrane-bih-ministarstvu-obrane-rh/mo_bih_21042015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministrice-obrane-bih-ministarstvu-obrane-rh/mo_bih_21042015_1a.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministrice-obrane-bih-ministarstvu-obrane-rh/mo_bih_21042015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministrice-obrane-bih-ministarstvu-obrane-rh/mo_bih_21042015_4.jpg


Priopćenja