Ministar Božinović s njemačkim ministrom de Maiziereom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_njemacka_28062011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović susreo se danas, u utorak, 28. lipnja 2011., u Berlinu sa ministrom obrane Savezne Republike Njemačke Thomasom de Maiziereom.


Tijekom susreta potvrđena je dosadašnja vrlo intenzivna i uspješna bilateralna suradnja dviju zemalja. Ministar de Maizier naglasio je kako RH oduvijek imala čvrstu podršku na njezinom putu u punopravno članstvo u NATO-u i u EU, čestitajući ministru Božinoviću i Vladi RH na nedavnoj objavi završetka pregovora. Također, istaknuo je kako Republika Hrvatska svojom intenzivnom integracijom u NATO savez i tijela NATO-a može poslužiti drugim zemljama, posebice regije, kao uzor. "Zadovoljni smo što možemo potvrditi dosadašnju vrlo uspješnu suradnju pripadnika naših oružanih snaga u međunarodnim mirovnim misijama, posebice u misiji ISAF u Afganistanu, gdje smo se u više navrata uvjerili u osposobljenost i profesionalnost hrvatskih vojnika", rekao je ministar de Maizier.

Ministar obrane RH Davor Božinović zahvalio je njemačkom kolegi na nesebičnoj i kontinuiranoj potpori ulaska RH u euroatlanske integracije, te je također izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom pripadnika oružanih snaga dviju zemalja u području misije ISAF u Afganistanu, odnosno u zoni odgovornosti Regionalnog zapovjedništva Sjever (RC North) gdje je raspoređena većina pripadnika hrvatskog kontingenta, a u kojem je vodeća nacija Njemačka.  Govoreći o daljnjem angažmanu u misiji ISAF, ministar Božinović je istaknuo kako Hrvatska planira nastaviti s doprinosom u osposobljavanju i obuci afganistanskih snaga u stabiliziranju Afganistana i procesu preuzimanja odgovornosti za vlastitu sigurnost. „Hrvatska je preuzela odgovornost vodeće nacije u Školi vojne policije u Kabulu, a osim trenutnog angažmana pripadnika hrvatskih i slovenskih oružanih snaga, očekujemo da će se u ovu inicijativu uskoro pridružiti i ostale zemlje članice regije“, rekao je Božinović. Dodao je kako je do sada u Školi vojne policije u Kabulu obuku prošlo oko 70 budućih instruktora, a očekuje se kako će do kraja godine individualnu i zajedničku vojno policijsku obuku proći oko 900 pripadnika afganistanske vojske.

Ministri su također razgovarali o angažmanu unutar EU Borbenih skupina, kao i o zajedničkom doprinosu sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, a gdje će se u drugoj polovici 2012. godine Hrvatska uključiti u aktivnosti EU Battle Group pod njemačkim zapovjedništvom s oko 250 pripadnika OSRH. U tom kontekstu Božinović je naglasio kako sve potrebne pripreme za budući angažman, uključujući obuku, opremanje i uvježbavanje, idu svojim tijekom. Također, bilo je riječi i o suradnji u operaciji EU ATALANTA, odnosno mogućnosti ukrcavanja hrvatskih časnika na njemačke brodove koji će biti angažirani u sklopu operacije ATALANTA u budućem razdoblju.

Po pitanju daljnje suradnje na području izobrazbe istaknuto je kako će RH nastaviti koristiti visokokvalitetne ponude njemačke strane u vezi izobrazbe pripadnika MORH-a u Bundeswehru i Ratnoj školi, ali i u skladu s dosadašnjom praksom ugostiti i polaznike njemačkih oružanih snaga na najvišim razinama vojne izobraze na Hrvatskom vojnom učilištu. Također, dogovorena je i suradnja na području upravljanja projektima, prvenstveno na području tzv. project menagmenta, gdje postoji zainteresiranost hrvatske strane o njemačkim iskustvima na specifičnom području vođenja IT i drugih projekata.

Razgovaralo se i o intenziviranju suradnje na vojno-tehničkom polju, odnosno o mogućnostima korištenja određenog dijela vojne opreme i naoružanja te je dogovoren skori susret na ekspertnoj razini gdje bi se razmotrile konkretne mogućnosti ove suradnje.

Ministar Božinović tijekom današnjeg posjeta Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke položio je i vijenac na spomeniku za poginule njemačkih vojnika stradalih u službi od osnivanja njemačkih Oružanih snaga (Bundeswehra), odnosno od 1955. godine.   

Uz ministra Božinovića u izaslanstvu MORH-a bili su i zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić i o.d. zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Dražen Ščuri.

 

 

    Posjet ministra Božinovića SR Njemačkoj

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-ministra-boinovia-sr-njemakoj/mo_njemacka_28062011_19.jpg


Priopćenja