Šimunović na sastanku predstavnika kandidata za članstvo EU sa Ashton

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_28062011_v.jpg

Državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović sudjelovao je danas, 28. lipnja 2011. godine, u Bruxellesu (Kraljevina Belgija) na sastanku s Visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske Unije i potpredsjednicim Europske komisije Catherine Ashton koji je organiziran za ministre obrane europskih zemalja članica NATO saveza (ne-članica EU-a) te kandidatkinja za članstvo u EU.

Politički dijalog s ministrima obrane partnerskih zemalja organiziran je kao sastanak s ciljem nastavka političkog dijaloga i informiranja o najznačajnijim pitanjima vezanim uz Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (ZSOP) EU. Ovo je prvi takav sastanak koji se odvija nakon gotovo godinu dana od posljednjeg takvog sastanka te prvi nakon što je Europsko vijeće 24. lipnja 2011. u svojim zaključcima utvrdilo dovršetak pregovora s RH.

Na sastanku se raspravljalo o inicijativama vezanim uz razvoj sposobnosti za upravljanje krizama i obrambenih sposobnosti EU-a, te o odnosima i perspektivama suradnje NATO-a i EU-a. Također, raspravljalo se i o trenutnom statusu ZSOP operacija poglavito u Adenskom zaljevu i Somaliji te BiH. Među ostalim, na sastanku se razgovaralo i o budućnosti partnerstva i modalitetima suradnje između EU-a i europskih država kandidatkinja za članstvo u EU i država NATO saveza (ne-članica EU-a).

U svom izlaganju državni tajnik Šimunović istaknuo je kako je RH, kao buduća članica EU-a, u potpunosti spremna za sudjelovanje u izgradnji zajedničke europske sigurnosti te podržava nastojanja usmjerena ka razvoju vjerodostojne Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, pri čemu i sama daje konkretan doprinos kroz sudjelovanje u EU operacijama i EU borbenim skupinama. „Hrvatska snažno zagovara jačanje sposobnosti EU-a za odgovor na krize i jačanje obrambenih sposobnosti EU-a kroz inicijative udruživanja i dijeljenja (pooling and sharing) pokrenute Wiemarskim pismom i Ghentskom inicijativom“, rekao je državni tajnik Šimunović.

Na sastanku su istaknuti i napori koje Hrvatska zajedno sa svojim srednjoeuropskim partnerima ulaže u Inicijativu Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i dijeljenje obrambenih sposobnosti.  Po pitanju međunarodnih mirovnih operacija, istaknut je hrvatski doprinos operaciji ATALANTA u te operacijama EU u BiH i Kosovu.

Osim predstavnika RH, na sastanku su nazočili i predstavnici Kraljevine Norveške, Republike Makedonije, Republike Albanije, Turske, Crne Gore i Islanda.



Priopćenja