Posjet izaslanstva HRM-a Ratnoj mornarici Ukrajine

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ukrajna__0220101106_v.jpg

Izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice, predvođeno zapovjednikom, kontraadmiralom Antom Urlićem boravilo je od 3. do 5. studenog u posjetu Ratnoj mornarici Republike Ukrajine. Tijekom posjeta kontraadmiral Urlić sastao u Sevastopolju sa zapovjednikom Ukrajinske Ratne mornarice, admiralom Viktorom Maksimovom.

Nakon prezentacije Ukrajinske ratne mornarice, admiral Maksimov se posebno osvrnuo na sudjelovanje Ukrajinske RM u operaciji "Active Endeavour" u kojoj Ukrajina aktivno sudjeluje od 2007. godine. U operaciji koja ima za cilj nadzor pomorskog prometa u Sredozemnom moru te borbu protiv terorizma, ukrajinska Ratna mornarica je do sada pet puta priključila svoje brodove saveznicima, i to korvetu "Ternopil", korvetu "Lutsk" i fregatu "Hetman Sagaidachniy". Obzirom da Ukrajinska ratna mornarica planira sudjelovati u prvoj pomorskoj operaciji Europske unije ATALANTA sa ciljem nadzora humanitarnih pomorskih konvoja Svjetske organizacije za hranu za Somaliju i zaštitu trgovačkih brodova od pirata u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama, admiral Maksimov se zanimao za iskustva Hrvatske ratne mornarice u navedenoj operaciji.

Admiral Urlić je objasnio kako HRM sudjeluje u operaciji ATALANTA od 2009. godine tako što je uključila već tri časnika u rad Zapovjedništva operacije u Northwoodu (Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske) te ukrcajem četiri časnika na savezničke brodove (Francuska, Nizozemska, Belgija i Italija). Admiral Maksimov je pohvalio sudjelovanje HRM u operaciji ATALANTA te je istaknuo kako će i Ukrajinska RM slijedti isti model uključivanja jer planiraju poslati svoj brod u Somalijske vode krajem 2011. godine. Kroz nastavak razgovora zapovjednici mornarica Ukrajine i Hrvatske razgovarali su o dosadašnjoj suradnji te važnosti intenziviranja buduće suradnje. Po završetku bilateralnih razgovora izaslanstvo HRM-a posjetilo je i Mornaričku akademiju Ukrajinske ratne mornarice.

Odjel za kontakt sa NATO-om, Središte za spašavanje te korvetu "Ternopi", koja se priprema za još jedno sudjelovanje u operaciji „Active Endeavour“, i zapovjedni brod "Slavutić". Za vrijeme boravka u Kijevu kontraadmirala Urlića primio je i veleposlanik RH u Republici Ukrajini, Željko Kirinčić, koji je izaslanstvo HRM upoznao sa aktualnim stanjem u Ukrajini kao i sa ukupnom suradnjom Republike Ukrajine i Republike Hrvatske.

    Posjet izaslanstva HRM-a Ratnoj mornarici Ukrajine

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-izaslanstva-hrm-a-ratnoj-mornarici-ukrajine/ukrajna__0220101106.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-izaslanstva-hrm-a-ratnoj-mornarici-ukrajine/ukrajna__0320101106.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-izaslanstva-hrm-a-ratnoj-mornarici-ukrajine/ukrajna__0420101106.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-izaslanstva-hrm-a-ratnoj-mornarici-ukrajine/ukrajna__0520101106.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-izaslanstva-hrm-a-ratnoj-mornarici-ukrajine/ukrajna__0620101106.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-izaslanstva-hrm-a-ratnoj-mornarici-ukrajine/ukrajna__0120101106.jpg


Vijesti