Posjet francuskog izaslanstva Zapovjedništu specijalnih snaga

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/11/2023-11-24-zss-1024x683.jpg
Posjet francuskog izaslanstva Zapovjedništu specijalnih snaga | Foto: ZSS

Izaslanstvo francuskog zapovjedništva za specijalne operacije posjetilo je krajem listopada 2023. Zapovjedništvo specijalnih snaga

Izaslanstvo francuskog zapovjedništva za specijalne operacije (Commandement des opérations spéciales – COS) predvođeno brigadnom generalicom Evrard posjetilo je krajem listopada 2023. Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) na poziv zapovjednika brigadira Ivana Miloša.

Na sastanku je naglašena važnost francusko-hrvatskog strateškog partnerstva potpisanog u studenom 2021. te su u tom kontekstu razmotreni mogući smjerovi buduće suradnje francuskih i hrvatskih specijalnih snaga.

Posjet je bio i prigoda za prezentaciju rada Međunarodnog obučnog središta za zračne specijalne snage (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC) u zračnoj bazi u Zemuniku kao i za demonstraciju sposobnosti hrvatskih pomorskih specijalnih snaga u pomorskoj bazi “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu.

Francuska i hrvatska strana izrazile su zadovoljstvo kvalitetom razmjene i prikazanih sposobnosti te je zajednički istaknuta potreba intenziviranja suradnje između saveznika i partnera, osobito u kontekstu složene sigurnosne situacije u Europi i svijetu.

Prvi susret visoke razine hrvatskih i francuskih specijalnih snaga održao se u ožujku ove godine, tijekom izložbe SOFINS 2023.

Objava Posjet francuskog izaslanstva Zapovjedništu specijalnih snaga pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti