Pomoćnik ministra Piličić na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/dan_branitelja_30062019_v.jpg
Foto: MORH

Pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića sudjelovao je u subotu, 29. lipnja 2019. u Velikoj Gorici na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Uz pomoćnika Piličića, obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednice RH umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nakon svete mise u župnoj crkvi Navještenja Blažene Marije Djevice, obilježavanje je nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće kod spomenika poginulim braniteljima „Golubica“. Zajednički vijenac u počast poginulim braniteljima položilo je izaslanstvo Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH.

Središnji dio svečanosti održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se okupilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja pri čemu su, uz prigodni program, domaćini i gosti pozdravili nazočne. U svojim govorima prisjetili su se ratnih zbivanja iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije te se svim nazočnim hrvatskim braniteljima zahvalili na njihovom doprinosu stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se u sjećanje na 27. lipnja 1991. kada je u Pokupskom, na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu, raspoređena 2. brigada ZNG-a. Od toga dana pa sve do završnih oslobodilačkih operacija skoro 30 000 hrvatskih branitelja s područja Zagrebačke županije sudjelovalo je u borbama, ne samo na pokupskom bojištu, nego i na svim ostalim bojištima diljem Hrvatske, pri čemu su dali veliki obol oslobađanju Hrvatske.

Foto: MORH

Vijesti