Pomoćnik ministra Mihatov na sastanku SEDM inicijative

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/10/sedm_inicijativa-1024x607.jpg
South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao na Sastanku ministara obrane jugoistočne Europe u Bukureštu

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na Sastanku ministara obrane jugoistočne Europe (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM) koji se 15. i 16. listopada održao u Bukureštu, Rumunjska.

Radi se o inicijativi za regionalnu suradnju na području obrane i sigurnosti država jugoistočne Europe pokrenutoj 1996. godine, a uključuje 15 članica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Republika Hrvatska, Italija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina) te Moldaviju kao promatrača.

Tijekom sastanka prezentirane su realizirane aktivnosti u okviru aktivnih projekata u posljednjih godinu dana te je usvojeno niz dokumenata vezano za plan aktivnosti u narednom razdoblju, između ostalog i Zajednička izjava ministra obrane.

U okviru nacionalnih intervencija po pitanju daljnjeg smjera razvoja inicijative, pomoćnik ministra Mihatov je istaknuo da iako je SEDM kroz više od 20 godina postojanja postigao svoj temeljni cilj izgradnje povjerenja i promicanje sigurnosnog dijaloga država jugoistočne Europe, nužno je potrebna prilagodba inicijative aktualnom sigurnosnom okruženju kroz definiranje novih područja, odnosno projekata koji će pružati bolji odgovor na trenutačne sigurnosne izazove.

Objava Pomoćnik ministra Mihatov na sastanku SEDM inicijative pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja