Pokazna vježba Obalne straže RH

Obalna straža RH provela je prvu pokaznu vježbu „Obalna straža RH 08“ 22. listopada u području Splitskog kanala i Kaštelanskog zaljeva.


Sukladno scenariju vježbe provedene su dvije zadaće:„Progon sumnjivog plovila uz mjere prisile“, te „Gašenje plovila u plamenu, tegljenje pogašenog plovila u luku zakloništa i ekološko osiguranje istog s ciljem sprječavanja onečišćenja mora“.
Ova pokazna vježba provedena se u cilju uvježbavanja procedura sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH. Obalna straža RH provela je vježbu u suradnji s Nacionalnom središnjicom traganja i spašavanja, te ostalim državnim tijelima i upravama, nadležnima za nadzor, zaštitu i ostvarivanje prava i interesa na moru, te javnim poduzećima i ustanovama.
Zapovjednik Obalne straže viceadmiral Zdravko Kardum i zapovjednik vježbe kapetan bojnog broda Boris Katičin ocijenili su ovu vježbu vrlo uspješnom, te naglasili da je kroz njenu provedbu demonstrirana visoka osposobljenost Obalne straže za djelovanja na moru u kriznim situacijama.

Vijesti