Pojašnjenje MORH-a vezano za otkrivanje eksponata MiG-a 21 u vojarni “Knez Trpimir”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/01/hrz-oznaka-1-1024x607.jpg

HRZ je želio dati obol pukovniku Ivici Ivandiću čiji prelet do sada nije obilježen postavljanjem MIG-a

Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 u vojarni „Knez Trpimir“ pored aerodroma Split, Oružane snage, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split. Naime, pukovnik Ivandić jedini je od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a.

U spomen na prelete drugih pilota već su postavljeni eksponati:

  • MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.
  • MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu “Hrvatski branitelji Istre” u Puli.
  • MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen je u Gornjoj Stubici.

Ideja o postavljanju aviona koji je podsjetnik na prelet pukovnika Ivandića u planovima je više od dvije godine, avion je u međuvremenu uređen za postavljanje.

HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split koji je u neposrednoj blizini vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.

Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu.

Objava Pojašnjenje MORH-a vezano za otkrivanje eksponata MiG-a 21 u vojarni “Knez Trpimir” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja