Počelo dragovoljno služenje vojnog roka

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vojnirok_velika.png

Prihvatom ročnika, koji podrazumijeva i potpisivanje Ugovora o dragovoljnom služenju vojnog roka, zaduživanje opreme te smještaj, u vojarni u Požegi započelo je 3. studenoga dragovoljno služenje vojnog roka prvog ročničkog naraštaja.

U prvom naraštaju dragovoljnih ročnika obuku će prolaziti 250 kandidata (220 muškaraca i 30 žena). Kroz 14 tjedana proći će 400 sati obuke (temeljna 6 tjedana u Požegi i specijalistička za vojnika-strijelca osam tjedana u Gašincima).

Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka za ročnike je predviđena mjesečna novčana naknada (oko 2660,00 kuna), naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, te smještaj i prehrana. Za slijedeću 2009. godinu predviđeno je povećanje broja dragovoljnih ročnika na dva kampa sa po 400 ročnika.

Dolazak ročnika prvog naraštaja privukao je i veliku pažnju hrvatskih medija, čiji su se predstavnici mogli osobno uvjeriti u poboljšane uvjete smještaja u požeškoj vojarni, a od zapovjednika Središta za temeljnu obuku pukovnika Roberta Krnčevića dobili su i uvid u plan i program obuke, koja će se također odvijati u skladu s modernim obučnim standardima koje propisuju OSRH. Prisega prvog naraštaja predviđena je za 22. studenoga u vojarni u Požegi.


Fotogalerija


Vijesti