Počela NATO vježba upravljanja krizama - CMX 08

Republika Hrvatska od 16. do 22. travnja 2008. godine sudjeluje u političko-vojnoj simulacijskoj NATO vježbi upravljanja krizama CMX 08.
NATO vježba CMX 08 nije terenska vježba i ne uključuje razmještanje stvarnih vojnih snaga na terenu i provodi se samo u obliku simulacije prema detaljno razrađenom scenariju.

Svrha joj je provjera i uvježbavanje NATO procedura upravljanja krizama na strateško političkoj razini te međusobnu suradnju i koordinaciju nacionalnih sustava i procedura.
Vježba se odvija na dvije razine – u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje nacionalni predstavnici sudjeluju u radu odgovarajućih odbora i ostalih tijela NATO-a te u glavnim gradovima država sudionica vježbe, u kojima se provodi odvojeni ciklus političkih konzultacija između i unutar odgovarajućih resora državne uprave.
U sklopu fiktivnog scenarija vježbe NATO razmatra mogućnost provedbe operacije upravljanja kriznom situacijom izvan euroatlantskog prostora. Sudjelovanje multinacionalne postrojbe u mirovnoj misiji, humanitarna kriza, terorizam i prijetnje jedne države susjednoj državi glavne su njegove karakteristike.
Uz 26 zemalja članica NATO-a u planiranju i provedbi CMX 08 uključeno je i 12 država Partnerstva za mir. Hrvatska sudjeluje drugi put, a po prvi put kao država koja je primila pozivnicu za članstvo u Savezu. Po prvi put u vježbi sudjeluju i dvije države Mediteranskog dijaloga, Izrael i Maroko, kao i NATO ured za vezu pri sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.
Koordinativnu ulogu za provedbu vježbe u Republici Hrvatskoj obavlja Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uz sudjelovanje ostalih nadležnih resora među kojima i Ministarstvo obrane.

Priopćenja