Podignute hrvatska i albanska zastava u Norfolku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/norfolk_110509_v.jpg

U sjedištu NATO-ovog vrhovnog savezničkog zapovjedništva za transformaciju (SACT), u američkoj mornaričkoj bazi Norfolk u Virginiji, u ponedjeljak 11. svibnja 2009. je održana prigodna svečanost podizanja zastava Hrvatske i Albanije, dviju novih članica NATO saveza.

Na Trgu zastava ispred sjedišta SACT-a, hrvatski i albanski stijeg podignuti su uz zastave ostalih 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza. "Danas pozdravljamo dvije nove članice NATO-a, najuspješnijeg saveza u povijesti. Hrvatska i Albanija danas su zemlje koje pridonose miru i demokraciji u regiji i diljem svijeta, a njihovo članstvo osigurava dugoročnu stabilnost jugoistočne Europe", rekao je na svečanosti zapovjednik SACT-a, marinski general James Mattis. "Hrvatska i Albanija su dvije zemlje dugih, bogatih i fascinanatnih povijesti. Dva naroda koji su nadživjeli osvajače i upadače i oslobodili se onih koji su ih ugnjetavali. Dvije zemlje čije najbolje godine tek dolaze, ovdje danas polažu temelje nade za budućnost", naglasio je general Mattis. Također je ocijenio je da je riječ o "dvije najpripremljenije zemlje za članstvo u NATO-u u kolektivnom pamćenju ACT-a". U kasnijem razgovoru s hrvatskim novinarima Mattis je kazao da poznaje hrvatsku vojnu povijest, te da je proučavao operaciju Oluja i da "visoko cijeni Hrvatsku vojsku". "Hrvatsko vojno i političko vodstvo superiorno je iz naše perspektive. Hrvatska je dobrodošli dodatak NATO-a", kazao je Mattis, dodajući kako osobno smatra Hrvatsku dosada naspremnijom novom članicom Saveza.

Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović u prigodnom je govoru izrazio osjećaj "zahvalnosti, ponosa i odgovornosti" prema saveznicima, koji osjeća Hrvatska, pridružujući se NATO-ovu "moćnom krugu savezničke solidarnosti, zajednici vrijednosti i interesa". Rekavši kako će Hrvatska uložiti najveće napore da bi se uspješno integrirala u sve strukture NATO-a i pridonijela transformaciji saveza, Šimunović je naglasio da "Hrvatska u cijelosti razumije odgovornosti članstva u NATO-u te vidi političke, sigurnosne i godspodarske dobrobiti od toga članstva".

Na prigodnoj svečanosti mornarički orkestar odsvirao je himne SAD-a, Hrvatske i Albanije, te poznatu koračnicu iz Domovinskog rata "Mi smo Garda hrvatska". Svečanosti podizanja hrvatske zastave u jedinom zapovjedništvu NATO-a u SAD-u nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović, vojni izaslanik u SAD-u brigadni general Mate Pađen i predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Ed Andrus. Albansko izaslanstvo na svečanosti je predvodio ministar obrane Gazmend Oketa.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT) jedino je zapovjedništvo NATO-a na tlu SAD-a, koje predvodi vojnu preobrazbu saveza i razvija njegovu doktrinu te koncepte budućih operacija, optimizirajući njegove vojne kapacitete. ACT će imati vodeću ulogu u integraciji Hrvatske i Albanije u Savez, koja bi prema prognozama njegovih stručnjaka trebala trajati najmanje pet godina. Prema odlukama travanjskog summita NATO-a, vođenje Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) uskoro treba preuzeti Francuska.

 



Priopćenja