Održana konferencija za medije ministra obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/presica_120509_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić održao je danas, 12. svibnja, konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o projektima opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH.  Konferenciji su uz ministra obrane nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Darko Polanec, načelnik Uprave za logistiku general bojnik Josip Stojković  i načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju brigadni general Milan Knežević.

U uvodnom obraćanju ministar Vukelić osvrnuo se na strateške projekte opremanja i modernizacije OS RH, kao i na kapitalne projekte, istaknuvši kako smanjenjem državnog proračuna u MORH-u za 579 milijuna kuna niti jedan od navedenih projekata nije ugrožen. „Cilj je bio zadržati sve strateške projekte opremanja i modernizacije OS RH. Uspjeli smo u svom naumu, sve ćemo realizirati, ali u manjem obimu i dužem trajanju“, rekao je ministar Vukelić.

Ravnatelj Uprave za materijalne resurse Darko Polanec predstavio je aktivnosti na projektu razvoja jurišne puške VHS u NATO kalibru 5,56x45 mm, zajednički projekt tvrtke HS Produkt i MORH-a, s posebnim osvrtom na faze testiranja iste, gdje je potvrđena sigurnost, pouzdanost i preciznost uporabe. Tvornička ispitivanja izvršena su u jednomjesečnom razdoblju, a ispitivanja su izvršili stručno povjerenstvo MORH-a i komisija HS Produkta po smjernicama NATO direktive. Tako je testirana provjera točnosti i preciznosti, postojanost u ekstremnim uvjetima (ekstremne temperature) i slično. „Završena je prva faza razvoja projekta jurišne puške, a u drugoj fazi započet će se sa proizvodnjom jurišne puške za potrebe opremanja OS RH. Predviđeno je da bi u 2009. godini trebalo biti isporučeno prvih 1 000 primjeraka jurišne puške“, rekao je ravnatelj Polanec.

O projektima opremanja vojnika, novim borbenim odorama govorio je načelnik Uprave za logistiku general bojnik Josip Stojković, istaknuvši kako se prva isporuka novih borbenih odora očekuje do obilježavanja Dana Oružanih snaga u svibnju, a do kraja ove godine bit će isporučeno 8 400 kompleta. „Za dvije godine cjelokupne Oružane snage bit će opremljene novim borbenim odorama“, rekao je general Stojković. On se također osvrnuo na aktualne projekte izgradnje, rekonstrukcije kapitalnih objekata u 2009. godini, istaknuvši kako se svi projekti nastavljaju, ali smanjenom dinamikom.

General Stojković također je predstavio projekt Vojarne "Petrinja", skladište "Potkop" u Trbounju za ubojita bojna sredstva te izgradnju i obnovu objekata na vojnim poligonima u Gašincima i Slunju. Naglasio je da će se pri gradnji nove vojarne raditi na što boljem standardu života vojnika i dočasnika te da bi se vojarna trebala dovršiti do kraja godine.



Priopćenja