Počela vježba s bojevim gađanjem “HARPUN 19”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/10/harpun_19_hrm_hkov_190719_n-1-1024x607.jpg
Vježbu „HARPUN 19“ snage HRM-a provodit će u području srednjeg Jadrana do petka, 25. listopada 2019. godine | Foto: HV

Na najvažnijem obučnom događaju HRM-a sudjeluje i Kiowa Warrior HRZ-a, a u svojstvu promatrača i pripadnici OS Poljske, Italije, Francuske i SAD-a

Konferencijom pred isplovljenje, održanom u ponedjeljak, 21. listopada 2019. u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, počela je vojna vježba s bojevim gađanjem „HARPUN 19“ (Live Exercise – LIVEX), koja je ujedno najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini.

Vježbu „HARPUN 19“ snage HRM-a provodit će u području srednjeg Jadrana do petka, 25. listopada 2019., uz sudjelovanje dijela snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Obavještajne pukovnije (OP), Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) i pukovnije Vojne policije (pVP).

Glavni cilj vježbe je povećanje sposobnosti u planiranju, organizaciji i provedbi združenih operacija s težištem na pomorskoj desantnoj operaciji. Kroz niz obučnih aktivnosti prikazat će se integracija i upravljanje vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe „HARPUN 19“ osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg izdanja vježbe je gađanje zračnog cilja lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) Strela 2M koje će s broda, uz potporu pukovnije Protuzračne obrane HKoV-a, provoditi tim HRM-a. Uz navedeno, u vježbi će se po prvi puta provesti gađanja površinskog cilja s helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Zapovjednik vojne vježbe „HARPUN 19“ je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, a direktor vježbe je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. U svojstvu promatrača, u vježbi će po prvi puta sudjelovati i pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a.

Objava Počela vježba s bojevim gađanjem “HARPUN 19” pojavila se prvi puta na MORH.

    Započela vježba s bojevim gađanjem Harpun 19

    Foto: HV

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocela-vjezba-s-bojevim-gadanjem-harpun-19/harpun_19_hrm_hkov_190719_01.jpg


Vijesti