Pilotkinja Tržić na tjednu posvećenom ženama u Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/03/pilotkinja_trzic_09032018-6.jpg
Foto: HRZ i PZO

Natporučnica Monika Tržić, pilotkinja na helikopterima Mi-8 MTV u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), sudjelovala je u srijedu 7. ožujka 2018. u Splitu na manifestaciji "Malo nas je, al' nas ima" u tjednu posvećenom ženama pod nazivom "Splitski cvit…žena je Žena"

Natporučnica Monika Tržić, pilotkinja na helikopterima Mi-8 MTV u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), sudjelovala je u srijedu 7. ožujka 2018. u Splitu na manifestaciji „Malo nas je, al' nas ima“ u tjednu posvećenom ženama pod nazivom „Splitski cvit…žena je Žena“.

Tom prigodom natporučnica Tržić iznijela je svoj put školovanja za časnicu i vojnu pilotkinju, te iskustva tijekom karijere u Eskadrili transportnih helikoptera gdje između ostalog sudjeluje u zadaćama hitnog medicinskog prijevoza, akcijama spašavanja i traganja, te gašenja požara. Naglasila kako je kolege u eskadrili poštuju kao i svakog drugog pripadnika postrojbe te da nikada zbog toga što je žena nije doživjela neugodna iskustva.

Natporučnica Tržić istaknula je kako će joj u sjećanju uvijek ostati prva ljetna sezona u eskadrili, kada je tijekom jednog dana sudjelovala u akcijama prijevoza dva pacijenta sa otoka, poslije kojih je uslijedilo gašenje manjeg požara u Kaštelima, te na kraju dana akcija traganja za stranim turistom na Biokovu. Također od svih akcija izdvojila je sudjelovanje u gašenju požara na Pelješcu i Korčuli 2015. godine, te prošlogodišnju sezonu koja je bila prilično intenzivna što se letenja tiče, no najdraže su joj vojne zadaće i rad sa drugim postrojbama u Oružanim snagama RH.

Natporučnica Monika Tržić rođena je 1989. u Virovitici, a živi u Kaštelima. 2007. postala je stipendistica MORH-a kroz program Kadet kada upisuje Fakultet prometnih znanosti, studij Aeronautike, smjer vojni piloti. Nakon završetka studija nastavlja školovanje za vojne pilote te paralelno nastavlja školovanje u Časničkoj školi “Andrija Matijaš Pauk” na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu.  2012. završava školovanje te dobiva čin poručnice i zvanje vojnog pilota na helikopterima.  Pilotkinja je u Eskadrili transportnih helikoptera gdje je stekla je zvanje kopilotkinje na helikopteru Mi-8. Diplomirana je inženjerka prometa, smjer aeronautika te je i magistrica forenzike, a obrazovanje je stekla na odjelu za forenzične znanosti u Splitu, a za forenziku se odlučila  kako bi dala svoj doprinos u području nacionalne sigurnosti. U letačkoj karijeri ostvarila je oko 800 sati naleta na helikopteru Mi-8 i Bell-206B. Sudjelovala je u međunarodnoj NATO misiji KFOR na Kosovu.



Priopćenja