Piloti HRZ-a sudjelovali na obuci u Francuskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/11/sim_avion_2-1024x683.jpg
Piloti HRZ-a sudjelovali na obuci u Francuskoj | Foto: HRZ

Uz pilote iz HRZ-a na obuci su sudjelovali i predstavnici Državne intervencijek postrojbe kao i županijski vatrogasni zapovjednici

Piloti 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovali su od 4 do 8. studenoga 2019. na obuci na simulatorima za gašenje šumskih požara u vatrogasnom središtu Valabre u Francuskoj.

Tako su satnik Bruno Cifrek-Kolarić, zapovjednik protupožarnog aviona Airtractor AT-802 i satnik Goran Jelić, kapetan posade na helikopteru Mi-8 MTV sudjelovali na prigodnoj vježbi u sklopu koje su i letjeli na simulatoru aviona i simulatoru helikoptera za gašenje požara.

Naglasak obuke bio je na komunikaciji zapovjednih razina sa snagama na terenu, dodatnim snagama koje dolaze u pomoć te koordinacija sa zračnim snagama u cilju što veće sigurnosti vatrogasaca i pilota te učinkovitosti gašenja šumskih požara.

Piloti HRZ-a sudjelovali na obuci u Francuskoj | Foto: HRZ

Satnik Cifrek-Kolarić kazao je kako je za njega ovo bilo prvo iskustvo upoznavanja i letenja na simulatoru za gašenje požara.

“Iznimno smo zadovoljni sudjelovanjem na edukaciji u francuskoj nacionalnoj vatrogasnoj školi gdje smo po prvi puta letejeli na simulatorima za gašenje šumskih požara. Uz pilote iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na obuci sudjelovali i predstavnici Državne intervencijek postrojbe kao i županijski vatrogasni zapovjednici te je za sve nas koji sudjelujemo u gašenju požara ovo je uistinu bilo vrijedno iskustvo”, iznio je satnik Cifrek-Kolarić.

Nacionalna vatrogasna škola Valabre osim obuke na simulatorima za šumske požare provodi i druge specijalizirane edukacije (za opasne tvari, spašavanje s visina i dubina, ronjenje te spašavanje u planinama).

U školi se također provodi ispitivanje vatrogasne opreme i tehnike, ali i preventivne mjere zaštite od požara.

Francuska Civilna zaštita raspolaže s tri vrste zrakoplova za gašenje požara. Uz 12 Canadaira CL-415 (6.000 l vode) koriste i sedam Trackera S2F (4000 l) te 2 DASH a (10 000 l) dok protupožarna izviđanja izvode s dva zrakoplova BEECH 200.

Piloti HRZ-a sudjelovali na obuci u Francuskoj | Foto: HRZ

Objava Piloti HRZ-a sudjelovali na obuci u Francuskoj pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti