Peti časnik HRM-a u operaciji "ATALANTA"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lora_krma06042010c.jpg

U pomorskoj operaciji Europske unije “ATALANTA“ na nizozemskom ratnom brodu “Johann de Witt“ angažiranom u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama, od 04. travnja do 17. srpnja sudjeluje časnik Hrvatske ratne mornarice, poručnik fregate Božen Lukšić. Operacija ATALANTA pokrenuta je u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda kako bi se zaštitili brodovi koji prevoze hranu za Somaliju iz programa WFP (World Food Programme), zaštitili brodovi koje plove u Somalijskim vodama te odbili napadi pirata i oružani napadi na brodove.

 

Poručnik fregate Božen Lukšić je rođen 24. prosinca 1975. godine u Splitu gdje je završio Višu pomorsku školu, smjer nautika. Oružanim snagama Republike Hrvatske pristupio je 2002. godine, gdje nakon vojnog školovanja, ulazi u sastav Flote HRM, a kasnije Flotile HRM. Obnašao je dužnosti zamjenika zapovjednika ophodnog broda „Šolta“ (OB-62) i zamjenika zapovjednika raketne topovnjače „Kralj Dmitar Zvonimir“ (RTOP-21). Poručnik fregate Lukšić 2007. godine plovio je mjesec dana na NATO brodovima, a sudjelovao je i u NATO vježbi NOBLE MIDAS 07,  koja se održala u Republici Hrvatskoj.

Nizozemski amfibijski brod “Johann de Witt“ u uporabi je kod Nizozemske kraljevske ratne mornarice od srpnja 2007. godine. Dužine je 176 metara i zapremine 16.800 tona. Osim 124 članova posade može ukrcati 613 vojnika pod punom ratnom opremom ili drugu vojnu opremu (npr. 4 helikoptera EH-101 ili 6 helikoptera NH-90 ili 6 desantnih plovila).

U mirovnoj operaciji Europske unije „EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju sukladno Odluci Hrvatskog sabora od 3. travnja 2009. godine, a poručnik fregate Božen Lukšić peti je časnik HRM-a koji sudjeluje u ovoj operaciji. Osim poručnika fregate Lukšića trenutno sudjeluje i kapetan korvete Silvio Amižić koji se nalazi na dužnosti operativnog analitičara u Zapovjedništvu operacije “ATALANTA“ u Northwoodu u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske



Vijesti