Otvorena izložba fotografija "Moja afganistanska priča"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/besic_3092115_v.jpg
Foto: HRZ i PZO, V. Bešić

Tehničar letač iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovsta i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) stožerni narednik Velimir Bešić, priredio je izložbu fotografija "Moja afganistanska priča" koja je otvorena u četvrtak, 3. rujna 2015. godine u Galeriji Fotokluba Split u Splitu.

Riječ je o fotografijama koje je autor zabilježio 2013. boraveći u Afganistanu u mirovnoj operaciji ISAF kao dio hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima. Najveći dio izloženih fotografija, njih tridesetak, napravljen je iz zraka, a dočaravaju dio prostora i tamošnje stanovnike.

Na otvaranju izložbe, alpinist Stipe Božić istaknuo je kako je "autor nizom fotografija dočarao Afganistan kakav se može vidjeti samo iz zraka, ali kroz njih doživljavamo ljepotu života ljudi ovoga kraja. Oni su sretni, iako mislimo da nisu zbog okružja siromaštva. Bešić  je to dobro osjetio kao neposredni sudionik mirovne misije u Afganistanu i kroz fotografije je uspio dočarati ljepotu i bogatstvo ovog kraja".

Stožerni narednik Bešić kazao je kako mnogi u Afganistan dođu s predrasudama, a vrate se puni lijepih dojmova i impresivnih  doživljaja ovog podneblja.
"Zemlja je puna kontrasta u kojoj na jednom mjestu vidite potleušice bez vrata i vile s bazenima. No, nitko nije ljubomoran, jer svi žive svoje živote, a sve to je za mene bila snažna inspiracija i mogućnost zabilježiti pojedini kutak i ljude kroz koje teče jedna priča o ovom kraju koji vas jednostavno osvoji i nosite ga u srcu", kazao je Bešić.

Stožerni narednik Bešić amaterskom fotografijom bavi se više od 20 godina, a najveći opus fotografija nastao je snimajući iz zraka. Do sad je izlagao na više skupnih izložbi kao član Fotokluba Split, kao i na izložbama djelatnika MORH-a i OS RH u Galeriji „Zvonimir“. Sudjelovao je i  na izložbama "Datinski kolur", Dubrovnik (2011.), "Salonu fotografije Vinkovci" (2013.). Na foto natječaju UNDP – a Hrvatska "Dva lica Dalmacije", osvojio je drugu nagradu žirija, dok je na izložbi Fotokluba Split 2013. nagrađen prvom nagradom u kategoriji pejzažnih fotografija.                                   



Vijesti