Otvorena izložba "Stoljeće ratnog zrakoplovstva"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/izlozba_hrz_15122009_20_v.jpg

Povodom obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Tehničkom muzeju u Zagrebu u utorak, 15. prosinca, otvorena je izložba fotografija pod nazivom " Stoljeće ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj".

Izložbu je otvorio zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić koji je istaknuo kako Hrvatska može biti ponosna na svoju zrakoplovnu tradiciju i zrakoplovce, te je podsjetio na vrijeme između 1910. i 1991. godine kada su Hrvati krenuli od početka i pokazali da gotovo iz ničega, tek s nekoliko letjelica, mogu stvoriti ratno zrakoplovstvo. To se posebno pokazalo tijekom Domovinskog rata kada su Hrvati znali braniti i obraniti svoje nebo.

Kratki prikaz izložbe „Stoljeće hrvatskog ratnog zrakoplovstva“ iznio je Tomislav Aralica, jedan od autora izložba, a načelnik Odjela vojnog muzeja Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane RH pukovnik Dinko Čutura u svom je govoru naglasio da će ciklus izložbe biti zaokružen skorim izdavanjem kataloga, te da je ovaj projekt još jedan izvrstan primjer suradnje Vojnog muzeja i civilnih institucija, kao i pojedinaca.
Izložba prikazuje povijest ratnog zrakoplovstva na hrvatskom tlu od početka 20. stoljeća pa do danas na preko 350 reprezentativnih fotografija zrakoplova, zračnih asova, značajnih osoba  u povijesti zrakoplovstva na prostoru Hrvatske, kao i zračnih luka i uzletišta te važnih događaja.

Izložba stoljeće ratnog zrakoplovstva obuhvaća razdoblje od ratnog zrakoplovstva Austro - Ugarske do današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Autori izložbe su Tomislav Aralica , Marko Jeras, Zdenko Kinjerovac, Tomislav Haraminčić, Robert Čopec i djelatnici Vojnog muzeja Hrvoje Strukić i Davor Purić. Fotografije su podrijetlom iz privatnih zbirki autora i njihovih prijatelja i većina je prvi put objavljena, kao i iz fundusa Vojnog muzeja (letačko znakovlje, službene odore, paradni bodeži  i sl.) i Odjela hrvatskih vojnih glasila SOJI-a MORH-a. Na izložbi je prvi put izloženo i pilotsko odijelo hrvatskog pilota Rudolfa Perešina u kojem je preleto zrakoplovom MiG-21 u Austriju.
Izložba će se moći razgledati do 15. siječnja 2010. godine u radno vrijeme Muzeja.



Vijesti