Osjećaj sigurnosti ali i broj incidenata u Afganistanu rastu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kabul_20090616_4vd.jpg

U glavnom stožeru misije ISAF u Kabulu izaslanstvo Ministarstva obrane susrelo se u utorak 16. lipnja 2009. godine sa zamjenikom zapovjednika ISAF-a general pukovnikom Jimom Duttunom, koji je iscrpno izvjestio ministra Vukelića o operaciji ISAF. Pritom je ocijenio iznimno kvalitetnim zadaće koje pripadnici OS RH obavljaju u sklopu te međunarodne misije.

General Dutton naglasio je kako, prema zadnjim istraživanjima javnog mijenja, 35 posto Afganistanaca smatra kako je sigurnosna situacija u zemlji danas bolja nego prije šest mjeseci, unatoč većem broju incidenata. Protumačio je to podatkom kako se 80 posto svih napada Talibana događa u 15 posto distrikata u kojima živi 21 posto afganistanskog stanovništva. Također, istaknuo je kako je broj civilnih žrtava 27 posto manji, no zabrinjavajuće je povećanje broja žrtava vojnog osoblja.

Ministar Vukelić i glavni inspektor obrane general pukovnik Marijan Mareković istaknuli su ulogu pripadnika OS RH u Afganistanu, posebno se osvrnuvši na aktivnosti naših vojnika na području Regionalnog zapovjedništva Sjever koje bi u sklopu svog posjeta izaslanstvo MORH-a također trebalo obići ovaj tjedan.




Vijesti