OS RH na vježbi „ADRIATIC STRIKE 2016“ u Sloveniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/adriatic_10062016_v.jpg
Foto: OSRH

Pripadnici Oružanih snaga RH s dva aviona Pilatus PC-9M iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovali su u međunarodnoj vojnoj vježbi „Adriatic Strike 2016“ koja se provodi na teritoriju Republike Slovenije od 6. lipnja i traje do 11. lipnja 2016. godine.

Cilj ove vježbe je podizanje razine uvježbanosti integracije i interoperabilnosti zračnih i kopnenih snaga u sklopu koje su pripadnici HRZ i PZO-a u združenoj operaciji uvježbavali tehnike, taktike i procedure bliske zračne potpore kopnenim snagama, dok su pripadnici kopnenih snaga OS RH uvježbavali tehnike, taktike i procedure te osposobljavanje zemaljskih timova prednjih zračnih motritelja.

Uz pripadnike OS RH na vježbi su sudjelovali pripadnici oružanih snaga NATO zemalja Belgije, Češke, Danske, Francuske, Grčke, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Mađarske, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske i SAD-a, partnerskih zemalja Austrije i Crne Gore te pripadnici Makedonskih oružanih snaga u svojstvu promatrača.

Pripadnici kopnenih snaga OS RH u vježbi su  sudjelovali s pet prednjih zračnih motritelja (Forward Air Controller-FAC)  od koji su dvojica kao ovlašteni nadzornici  provodili zadaću nadzora rada prednjih zračnih motritelja drugih zemalja sudionica vježbe. Ostalih troje pripadnika kopnenih snaga  provodili su uvježbavanja tehnike, taktike i procedure navođenja zrakoplova u zadanim zonama letenja, sukladno scenariju i dinamici vježbe.





Vijesti