Oružani incidenti na širem području i u zračnoj luci KAIA u Kabulu

Na širem području oko međunarodne zračne luke u Kabulu (KAIA) i u samoj zračnoj luci danas, u srijedu, 27. travnja 2011. u prijepodnevnim satima po hrvatskom vremenu zabilježena su dva veća oružana incidenta u kojima je ukupno poginulo osam osoba - šest pripadnika snaga ISAF-a, jedan pripadnik Afganistanske narodne armije (ANA) te jedan civil, dok je istodobno ranjeno devet pripadnika ANA-e.

 

Pripadnici Oružanih snaga RH – njih ukupno 12 (deset članova helikopterskog mentorskog tima i dva člana stožernog osoblja) koji su razmješteni u Kabulu na lokaciji zračne luke KAIA su dobro, nisu sudjelovali u navedenim događajima i nisu bili u neposrednoj opasnosti.

Prema trenutno dostupnim informacijama, u prvom incidentu koji je zabilježen jutros, grupa pobunjenika je napala pripadnike snaga ISAF-a i ANA-e na području šireg prstena oko aerodromu KAIA, pri čemu je poginulo šest pripadnika ISAF-a i jedan civil, a pet pripadnika ANA-e je ranjeno. U drugom incidentu koji se dogodio u samoj zračnoj luci KAIA u međusobnom sukobu i obračunu pripadnika ANA-e, pripadnik zrakoplovstva ANA-e ubio je jednog, a ranio četvoricu svojih kolega.



Priopćenja