Okrugli stol "Truman i NATO"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novinaski_27102010_v.jpg

U Novinarskom domu u Zagrebu 26. listopada 2010. održan je okrugli stol pod nazivom "Harry S. Truman i NATO-vizija savezništva". Skup su organizirali Fakultet političkih znanosti i Veleposlanstvo SAD-a u RH, s ciljem podsjećanja i rasprave o ulozi nekadašnjeg američkog predsjednika u stvaranju Sjevernoatlantskog saveza. Središnji događaj Okruglog stola bila je prezentacija američkog profesora Michaela Devinea, direktora Trumanovog predsjedničkog muzeja i knjižnice u Kansas Cityju.

Predočivši neke od fotografija i dokumenata iz Muzeja, Devine je istaknuo da je sudjelovanjem u stvaranju NATO-a Truman dao odgovarajući odgovor na sovjetski ekspanzionizam, te potpuno odstupio od dotadašnje američke prakse nepotpisivanja Paktova. Podsjetio je i na Trumanovu doktrinu te Marshallov plan, kojima je, uz NATO, udario ključne temelje novim odnosima SAD i Europe.

U raspravi je sudjelovao i državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, koji smatra da je današnji NATO uvelike proširio svoje značenje. „Sada pruža mir i stabilnost svojim članicama, ali i velikom dijelu svijeta, te odgovara svim modernim prijetnjama i izazovima“, istaknuo je Šimunović.

Na okruglom stolu sudjelovali su i drugi stručnjaci, poput povjesničara Tvrtka Jakovine te politologa Damira Grubiše i Ivana Grdešića.



Vijesti