Održano prvo natjecanje najspremnijih desetina GOMBR-e

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/gombr_18032015_v.jpg
Foto: MORH/ P. Kostanjšak

Na vojnom poligonu "Gašinci" završeno je natjecanje "Najspremnija desetina GOMBR", koje se održavalo 16. i 17. ožujka 2015. godine.

Riječ je o prvom natjecanju na razini desetina u OS RH, a u kojem je sudjelovalo 13 desetina iz 11 postrojbi Gardijsko oklopne mehanizirane brigade (GOMBR).

Natjecanje se oslanja na ideju da je upravo desetina temeljni element za provedbu borbenih zadaća. Prema konceptu natjecanja, kroz dva dana se provjeravaju sposobnosti desetina pred koje se stavlja deset kompleksnih zadaća. "Cilj natjecanja je spojiti sport i temeljne vojni   ke vještine kako bismo podigli razinu natjecateljskog te sportskog duha, ali istovremeno razvijali zajedništvo i međuljudske odnose", izjavio je zapovjednik GOMBR-e, brigadni general Siniša Jurković, dodavši kako očekuje da će se natjecanje sljedeće godine proširiti i na druge postrojbe OS RH.

Časnički namjesnik Dario Rosić, prvi dočasnik GOMBR-e, zajedno s 11 dočasnika postrojbi brigade, osmislio je koncept natjecanja u sklopu kojeg desetina provodi zadaće koje simuliraju borbene zadaće, ali prilagođene za natjecanje. Drugog dana natjecanja održana je i prezentacija kojoj su prisustvovali prvi dočasnik OS RH-a i dočasnici većih ustrojbenih cjelina OS RH. Oni su nakon obilaska radnih točaka natjecanja izrazili zadovoljstvo idejom, konceptom i provedbom aktivnosti.

Desetine su se za natjecanje pripremale dva mjeseca, a bile su sastavljene od osam pripadnika i jedne pripadnice. Uz ovo natjecanje, u GOMBR-i razvijaju koncept prema kojem bi se od sljedeće godine ocjenjivale najbolje posade tenkova te najbolje desetine i posade borbenih vozila pješatva.

    Održano prvo natjecanje najspremnijih desetina GOMBR-e

    Foto: MORH/ P. Kostanjšak

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzano-prvo-natjecanje-najspremnijih-desetina-gombr-e/gombr_18032015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzano-prvo-natjecanje-najspremnijih-desetina-gombr-e/gombr_18032015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzano-prvo-natjecanje-najspremnijih-desetina-gombr-e/gombr_18032015_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzano-prvo-natjecanje-najspremnijih-desetina-gombr-e/gombr_18032015_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzano-prvo-natjecanje-najspremnijih-desetina-gombr-e/gombr_18032015_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzano-prvo-natjecanje-najspremnijih-desetina-gombr-e/gombr_18032015_6.jpg


Vijesti