Održane hrvatsko – britanske obrambene konzultacije

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov i ravnatelj za međunarodnu sigurnosnu politiku Ministarstva obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nick Gurr održali su u ponedjeljak, 16. listopada 2017. godine u Londonu sigurnosno - obrambene konzultacije, s ciljem dodatnog produbljivanja suradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti.
Tijekom konzultacija potvrđena je vrlo dobra bilateralna obrambena suradnja RH i Ujedinjene Kraljevine. Pomoćnik ministra Mihatov istaknuo je kako su Oružane snage Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u posljednjih nekoliko godina postale značajan partner hrvatskim Oružanim snagama.

Posebna pozornost usmjerena je na jačanje suradnje u području pomorske sigurnosti i dubljeg povezivanja HRM-a i Kraljevskih marinaca britanske kraljevske mornarice. Također se raspravljalo o mogućnostima razmjene časnika s ciljem jačanja interoperabilnosti snaga. RH i Ujedinjena Kraljevina će u narednom srednjoročnom razdoblju još više surađivati i kroz zajedničke obrambene aktivnosti koje će biti u potpori dostizanja ciljeva sposobnosti NATO-a.

Sugovornici su raspravljali i o potrebi adaptacije zapovjedne strukture NATO-a u skladu s novim sigurnosnim izazovima, kao i o modalitetima jačanja suradnje NATO-a s Europskom unijom. Govoreći o sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, obojica sugovornika naglasila su spremnost svojih zemalja za nastavak potpore politici proširenja i daljnjoj stabilizaciji regije.
U sklopu službene posjete, pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov održao je sastanak i sa Angusom Lapsleyjem, direktorom Uprave za obranu, međunarodnu sigurnost i Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova UK VB i SI.

Priopćenja