Održana NATO konferencija o razvoju ratovanja 2023 u Norfolku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/12/1-1024x682.jpg
Održana NATO konferencija o razvoju ratovanja 2023 u Norfolku | Foto: Nacionalno vojno predstavništvo RH pri Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku bilo je domaćin konferencije o razvoju savezničkog ratovanja 2023. s temom "Oblikovanje danas za uspjeh sutra"

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku, Virginia, SAD, bilo je domaćin Konferencije o razvoju savezničkog ratovanja 2023., godišnjeg sastanka najvišeg vodstva 31 članice Saveza, odgovornih za razvoj budućeg ratovanja kao i viših vojnih i civilnih donositelja odluka iz NATO sjedišta u Briselu te partnerskih zemalja NATO-a, osmišljenog za poticanje interakcije i suradnje s NATO-ovim Savezničkim zapovjedništvom za transformaciju.

S temom “Oblikovanje danas za uspjeh sutra”, konferencija se usredotočila na četiri glavne teme rasprave: informiranje o novim idejama i konceptima, istraživanje budućeg operativnog okružja, višedomensko zapovijedanje, razmjena informacija o izazovima i promjenama povezanim s procesom NATO-ovog obrambenog planiranja i razmjena zajedničkog pristupa ustrajnom eksperimentiranju.

U svom obraćanju, general Philippe Lavigne, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za transformaciju, istaknuo je važnost brze i značajne transformacije unutar Saveza zbog brze i intenzivne prirode globalnog sigurnosnog okružja, general pukovnik Adamczak, glavni direktor Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a, istaknuo je važnost spremnosti NATO-a za potencijalne sukobe i potrebu da se ostane na oprezu prema budućim izazovima.

Saveznička konferencija o razvoju ratovanja predstavlja jedno od ključnih alata u procesu razvoja strateškog ratovanja. Savezničko zapovjedništvo za transformaciju primjenjuje vrhunska načela za jačanje sposobnosti Saveza da brzo odgovori na prijetnje agilnom vojnom silom. Kako bismo napredovali u svijetu sutrašnjice, prilagodba promjenjivom ratovanju, korištenje tehnologije i poticanje suradnje ključni su za održavanje NATO-ove prednosti. Konferencija okuplja savezničke vojne i civilne čelnike kako bi raspravljali o ovim izazovima, kako bi se ubrzala transformacija Saveza, osiguravajući da on ostane na čelu sposobnosti u godinama koje dolaze.

Novi pristup višedomenskom zapovijedanju poboljšat će NATO-ovu prilagodljivost u suočavanju s razvojem ratovanja. Iskorištavanjem eksperimentiranja i igranja ratnih igara, Savezničko zapovjedništvo za transformaciju omogućuje bolje razumijevanje složenog, izazovnog i vrlo dinamičnog operativnog okružja. Strateško predviđanje također igra ključnu ulogu u identificiranju trendova i putanja koje utječu na transformaciju NATO-a. Savezničko zapovjedništvo za transformaciju nastavlja sudjelovati u zajedničkom istraživanju i skeniranju horizonta kako bi dodatno poboljšalo razumijevanje budućnosti u Savezu.

Čelnici saveznika također su razgovarali o procesu obrambenog planiranja NATO-a, svaki saveznik igra ključnu ulogu u ovom procesu, a uspjeh se oslanja na besprijekornu suradnju između političkih i vojnih čelnika. Fokus bi se trebao prebaciti s upravljanja krizama na kolektivnu obranu, spajajući napredne sposobnosti te dobivajući veću isplativost.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju – NATO-ovo zapovjedništvo za razvoj strateškog ratovanja – igra središnju ulogu u oblikovanju budućnosti NATO-ovih vojnih sposobnosti. Njegova misija je pridonijeti očuvanju mira, sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti država članica Saveza vođenjem ratnog razvoja vojnih struktura, snaga, sposobnosti i doktrina.

Ovo strateško zapovjedništvo osigurava da je NATO dobro pripremljen za suočavanje s rastućim sigurnosnim izazovima u stalno promjenjivom globalnom okružju. Saveznička konferencija o razvoju ratovanja, koja okuplja više vodstvo iz zemalja NATO-a koje su odgovorne za razvoj ratovanja, omogućuje promicanje NATO-ovih aktivnosti razvoja ratovanja, pomaže u usklađivanju nacionalnih napora za razvoj ratovanja i gradi interesne zajednice koje NATO čine savezom koji uvodi inovacije, kako bismo osigurali našu zajedničku budućnost.

Na konferenciji su ispred OS RH sudjelovali general-bojnik Denis Tretinjak, načelnik operativne uprave GS brigadir Branimir Tojčić, zamjenik načelnice uprave za planiranje GS, brigadir Mato Matanović, nacionalni vojni predstavnik RH pri Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju, te pukovnik Zeljko Papazovic ispred Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje.

Objava Održana NATO konferencija o razvoju ratovanja 2023 u Norfolku pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti