Održana konferencija “Women in NATO”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/03/2023-03-27-odrzana-konferencija-women-in-nato-1024x683.jpg
Održana konferencija "Women in NATO" | Foto: M. Streitenberger

Konferencija "Women in NATO" na kojoj su sudjelovale pripadnice 11. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti natporučnica Marija Streitenberger i vojnikinja Dorothea Višić, održana je u subotu 25. ožujka 2023. u Ciechanówu, u Republici Poljskoj

Konferencija “Women in NATO” na kojoj su sudjelovale pripadnice 11. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti natporučnica Marija Streitenberger i vojnikinja Dorothea Višić, održana je u subotu 25. ožujka 2023. u Ciechanówu, u Republici Poljskoj.

Projekt je pokrenula 5. brigada teritorijalne obrane Mazovije.

Glavni cilj konferencije bio je razviti početne pretpostavke dugoročnog programa u suradnji s pripadnicama savezničkih snaga Borbene grupe eFP koje se nalaze na području Poljske. Konferenciju je otvorio zapovjednik Teritorijalnih obrambenih snaga brigadni general Maciej Klisz. Osim pripadnica hrvatskog kontingenta, na konferenciji je sudjelovala predstavnica Ministarstva nacionalne obrane Republike Poljske, predstavnice oružanih snaga Kanade i ostalih savezničkih snaga Borbene grupe.

Teme koje su obuhvaćene ovim projektom su pitanja vezana uz položaj i ulogu žena kako u poljskim oružanim snagama, tako i u oružanim snagama savezničkih vojski (pravna regulacija, programi podrške i slično). Konferencija je bila izvrsna prilika za upoznavanje s pravnom regulativnom drugih oružanih snaga te idejama koje bi se mogle inkorporirati u nacionalne zakonske regulative.

Dugoročni projekt, kojemu je navedena konferencija bila samo početak, uključivat će panel rasprave na kojima će sudjelovati predstavnice savezničkih snaga te zajedničko sudjelovanje na različitim vojnim i sportskim aktivnostima.

Objava Održana konferencija “Women in NATO” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti