Održan Sastanak Vijeća za vanjske poslove EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/vijece_za_vanjske_poslove_eu_v.jpg
Andreja Metelko Zgombić i Petar Mihatov na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU | Foto: MVEP

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko Zgombić i pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov sudjelovali su na sastanku Vijeća za vanjske poslove

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko Zgombić i pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov sudjelovali su na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u formatu ministara obrane i ministara vanjskih poslova koji se održao danas, 25. lipnja 2018. u Luxembourgu.

Sastanak Vijeća pod predsjedavanjem visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federice Mogherini obuhvatio je dvije sjednice s fokusom na pregled EU inicijativa vezanih uz sigurnost i obranu te EU-NATO suradnju.

U okviru prve sjednice raspravljen je trenutni status provedbe Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU-a u području sigurnosti i obrane (EUGS), s naglaskom na trenutnoj implementaciji pokrenutih EU obrambenih inicijativa poput PESCO-a, Europskog obrambenog fonda (EDF/EDIDP), vojne pokretljivosti, partnerstva u domeni sigurnosne i obrambene politike te hibridnih prijetnji.

U kontekstu PESCO-a, usvojena je Odluka Vijeća o zajedničkim pravilima za PESCO projekte, koja predstavljaju okvir za provedbu pojedinačnih projekata. Zajednička pravila se odnose na modalitet izvještavanja Vijeća (najmanje jednom godišnje putem PESCO tajništva) i ulogu PESCO tajništva, dok se preporuke za izradu individualnih projektnih pravila odnose na status i ulogu država članica, projektnih koordinatora i promatrača, kao i elemente koje bi projektna pravila trebala obuhvatiti (uključivanje/izlazak iz projekta, način donošenja odluka, strategiju nabave i dr.).

Sastanak Vijeća za vanjske poslove EU | Foto: MVEP

Hrvatska je u okviru rasprave pozdravila ukupni napredak u implementaciji pokrenutih EU obrambenih inicijativa posebno u području PESCO-a (Hrvatska sukladno već prethodno donesenim odlukama sudjeluje u implementaciji 5 PESCO projekata) i iskazane namjere EU financiranja spomenutih inicijativa. Kao posebno značajni istaknuti su projekti vezani uz vojnu mobilnost te daljnji rad na uspostavi Europskog obrambenog fonda s ciljem njegovog otvaranja prema malim i srednjim poduzećima iz segmenta obrambene industrije.

Na drugoj radnoj sjednici raspravljen je napredak provedbe EU-NATO suradnje u kontekstu nadolazećeg NATO summita (11. i 12. srpnja), s posebnim naglaskom na područje vojne pokretljivosti, borbe protiv terorizma te pripremu za donošenje zajedničkih izjava o EU-NATO suradnji. Na sjednici je sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je najavio daljnje korake u jačanju suradnje između dviju organizacija.
Hrvatski predstavnici naglasili su značaj suradnje NATO-a i EU-a u kontekstu ukupnih transatlantskih odnosa te održavanja europske sigurnosti. Među ostalim, naglašen je i značaj aktivnog, koordiniranog i što konkretnijeg djelovanja NATO-a i EU-a na području jugoistočne Europe.

Priopćenja