Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/krsticevic_dan_drzavnosti_25062018_v.jpg
Zagreb, 21.06.2018 - U crkvi. sv. Marka Svetu misu za Domovinu služio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na euharistijskome slavlju sudjelovali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i drugi dužnosnici. Na fotografiji (L-D) Damir Krstičević, Željko Reiner, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Kolinda Grabar Kitarević. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovao je danas, 25. lipnja 2018. godine u Zagrebu obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske, 27. obljetnici od proglašenja neovisnosti i suverenosti RH.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovao je danas, 25. lipnja 2018. godine u Zagrebu obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske, 27. obljetnici od proglašenja neovisnosti i suverenosti RH.

Obilježavanje Dana državnosti RH započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru domovine i na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s izaslanstvima.

Obilježavanje Dana državnosti RH započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru domovine | Foto: Vlada RH

Vijenci su položeni i ispred Središnjega križa branitelja i na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Obilježavanje Dana državnosti RH nastavilo se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu | Foto: Vlada RH

Zatim je u zagrebačkoj Katedrali služena sv. misa za Domovinu, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na Trgu Svetog Marka u podne je održana ceremonija Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, kojoj su prisustovali i brojni građani.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti RH, u večernjim satima, održat će se prijam za državne dužnosnike, diplomate i predstavnike, gospodarskog, kulturnog i javnoga života koji će prirediti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Priopćenja