Održan neformalni sastanak ministara obrane EU u Sofiji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/05/sofija_08052018_v.jpg
Foto: EU2018BG

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije koji je održan  4. i 5. svibnja u Sofiji, Republika Bugarska.



Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije koji je održan  4. i 5. svibnja u Sofiji, Republika Bugarska.

Prva sjednica bila je posvećena uspostavljenoj Stalnoj strukturiranoj suradnji (Permanent Structured Cooperation - PESCO) te modalitetima upravljačkih pravila za PESCO projekte. Novi krug poziva za dostavu prijedloga PESCO projekta bit će objavljen u svibnju, a odluka Vijeća o pokretanju projekata očekuje se u studenom 2018. godine. Spomenut je i Akcijski plan za vojnu pokretljivost koji bi trebao biti predstavljan do lipnja 2018. kojim će se, između ostaloga, osigurati određena financijska sredstva za unaprjeđenje kritične infrastrukture dvojne namjene. Tom prilikom pomoćnik ministra Mihatov naglasio je da proces identifikacije i predlaganja novih PESCO projekata mora biti transparentan kako bi sve države članice prikladno mogle biti uključene u cijeli projektni ciklus te da pravila moraju biti dovoljno fleksibilna kako bi se osigurala autonomija donošenja odluka država članica.

Na drugoj radnoj sjednici sudjelovala je i zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller te zamjenik glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, a raspravljalo se o perspektivama kriznog upravljanja i modalitetima suradnje koje EU, NATO i UN mogu postići s ciljem učinkovitog i sveobuhvatnog djelovanja u kriznim područjima.

Prije održavanja radnih sjednica, održan je i sastanak upravljačkog odbora Europske obrambene agencije na kojem je istaknut doprinos EDA-e jačanju europske obrambene dimenzije i europske sposobnosti koje proizlaze iz rada na Koordiniranom godišnjem pregledu obrane (CARD), Planu razvoja sposobnosti (CDP), Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) i financijskim alatima u okviru Europskog obrambenog fonda (EDF).



Vijesti