Održano 16. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

"Dok vas promatram ovdje, u našem nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, pred nama se niže dugi povijesni hod našeg vjerničkog mnoštva koji je kao "Jahvin vinograd" tražio putokaz i snagu u svojim povijesnim traženjima i stradanjima. Bila je to često borba za vlastiti opstanak, ali i svjedočenje duhovnih vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u dušu hrvatskog čovjeka", poručio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac vojnicima i policajcima te hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima okupljenima u Mariji Bistrici na 16. hrvatskom vojno-redarstvenom hodočašću, održanom 5. listopada.

Tradicionalno hodočašće, provedeno u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH i Glavnog stožera OS RH-a, i ove je godine okupilo mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske, a zajedno s pripadnicima hrvatske vojske i policije te djelatnicima MUP-a i MORH-a bili su i pripadnici bosanskohercegovačkih oružanih snaga. Na hodočašću su sudjelovali i predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te braniteljskih udruga, pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice i Saveza povijesnih postrojbi HV-a, izaslanstva Sabora i Vlade te Vojno-diplomatskog zbora, a uoči misnog slavlja okupljene su pozdravili ministar obrane Branko Vukelić i državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić.
«Molimo Majku Božju da nam pomogne da ne zaboravimo, da cijenimo žrtve i napore ljudi koji su doprinjeli stvaranju slobodne i neovisne države Hrvatske, da poštujemo žrtve hrvatskih branitelja, kao i sve žrtve koje su ugrađene u temelje slobode i napretka naše domovine», pozvao je okupljene hodočasnike ministar Vukelić, prisjetivši se onih «koji su svojom žrtvom posvjedočili ljubav prema domovini i bližnjima».
Podsjetivši na značenje krunice oko vrata hrvatskog vojnika i redarstvenika, zaključio je da je «hrvatski čovjek pronašao u čvrstoj, iskrenoj vjeri onu dodatnu snagu koja ga je, unatoč iskušenjima, nosila do pobjede». «I danas svjedočimo neraskidivu vezu hrvatskog vojnika i policajca s uzvišenošću krunice. Ovdje, u Mariji Bistrici, svima nama tako dragoj», zaključio je Vukelić te je ujedno pozvao na molitvu za hrvatske vojnike i policajce koji sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta. I državni tajnik Buconjić pozvao je da ne zaboravimo na vrijednosti našeg domoljublja i bogoljublja, napominjući da se ne smiju iznevjeriti očekivanja «malog čovjeka», te je zazvao Majku Božju da ohrabri policajce koji se često omalovažavaju u obavljanju svojih svakodnevnih zadaća.

Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca predvodio je biskup Juraj Jezerinac, a uz vojnog ordinarija na koncelebriranom misnom slavlju sudjelovali su biskupi Mile Bogović, Josip Mrzljak i Valentin Pozaić, kao i generalni vikar Josip Šantić te vojni i policijski kapelani.



Priopćenja