Održana vojna vježba "ŠTIT 2009"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/stit_22102009_v.jpg

Na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" kod Pule, tijekom prošloga tjedna, postrojbe Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH provele su intergransku vojnu vježbu bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru pod nazivom "ŠTIT 2009" u kojoj su sudjelovali i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice, te Zapovjedništva za potporu OS RH.


Bojevom gađanju lakim prijenosnim raketnim sustavima PZO nazočili su izaslanik načelnika GS OS RH brigadni general Zvonko Peternel, zamjenik zapovjednika HRZ i PZO brigadni general Dražen Šćuri, zamjenik zapovjednika ZzP brigadni general Nikola Škunca, predstavnici GS OS RH i polaznici Visoke dočasničke škole. Direktor vježbe bio je bojnik Dario Gać.

Cilj vježbe "ŠTIT 2009" bio je steći uvid u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti raketnih postrojbi PZO HKoV-a gađanjem ciljeva u zračnom prostoru lakim prijenosnim raketnim sustavima PZO. Bojeva gađanja ciljeva u zračnom prostoru najviši su i najzahtjevniji stupanj obuke za borbu s ciljevima u zračnom prostoru, a provode se nakon dostignute razine praktične uvježbanosti i usvojenih teorijskih znanja. Na završnom bojevom gađanju provedeno je 18 gađanja lakim raketnim sustavom S-"2M" i "IGLA" i plotunsko gađanje lakim prijenosnim raketnim sustavima PZO. Tijekom vježbe posebna pozornost posvećena je i mjerama ekološke zaštite.

Po završetku vojne vježbe, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel čestitao je svim učesnicima vojne vježbe "ŠTIT 2009", zaključivši da je obučenost postrojbi PZO HKoV-a na najvišoj mogućoj razini, a posebno je pohvalio i čestitao vojnikinji Maji Marin koja je provela dva vrlo zahtjevna bojeva gađanja. Također, zahvalio se pripadnicima MUP-a koji su sudjelovali u osiguranju akvatorija.

                                                

    Održana vojna vježba "ŠTIT 2009"



Vijesti