Održana tribina"Ulazak Hrvatske u NATO savez"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_010308nova.jpg

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora na Hrvatskom vojnom učilištu održana je 1. ožujka tribina pod nazivom «Ulazak Hrvatske u NATO savez». Uz predstavnike vodstva gradskih i županijskih organizacija HČZ-a na tribini su bili državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, veleposlanik RH-a pri NATO-u Davor Božinović, te u svojstvu izaslanika načelnika GS OSRH-a general bojnik Mirko Šundov.

Na tribini su predstavljeni obrambeni, politički i ekonomski aspekti članstva u NATO savezu.

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg se osvrnuo na reforme koje su provedene i koje se provode u OS-u istaknuvši kako je njihov cilj modernizacija OS-a u svakom pogledu i to materijalnom, organizacijskom, usvajanju novih obučnih doktrina te njihovom osposobljavanju za sve zadaće koje ih u budućnosti očekuju. Kazao je i da smo za reforme koje su učinjene ocijenjeni najboljim ocjenama. Izrazio je i zadovoljstvo obrambenim proračunom, te napomenuo kako programi opremanja i modernizacije imaju za cilj povećati sposobnosti OS-a, ali i biti poticaj za jačanje hrvatskog gospodarstva. Napomenuo je i kako će se poduzeti mjere za povećenje atraktivnosti vojnog poziva. Državni tajnik se osvrnuo i na sudjelovanje pripadnika OS RH u međunarodnim mirovnim operacijama. «Hrvatska se sa svojim OS pokazuje i dokazuje kao odgovorna i sposobna članica međunarodne zajednice» kazao je Raboteg te zaključio kako je članstvo u NATO savezu povijesna prilika za Hrvatsku. Veleposlanik Božinović je istaknuo kako u NATO ulazi država odnosno društvo u cjelini te je ukratko predstavio političku i ekonomsku dimenziju članstva u Savezu.

Napomenuo je kako NATO ima tristotinjak odbora koji pokrivaju sve oblike suradnje između zemalja članica. Odbori se, napomenuo je, sastaju dnevno, a sve odluke u Savezu donose se jednoglasno tako da nema nikakve opasnosti od preglasavanja. Između ostalog ukazao je i na civilnu komponentu NATO-a istaknuvši kako on pridaje veliku pozornost suradnji na području kriznog planiranja u slučaju primjerice ekoloških akcidenata i elementarnih nepogoda.

Podsjetio je da je Hrvatska od početka 90-ih do danas napravila veliki iskorak te da ona danas nije netko o kome se vode rasprave već se o njoj razmišlja kao o «izglednom i perspektivnom članu kluba». Predsjednik HČZ-a stožerni brigadir u mirovini Rozarijo Rozga je istaknuo kako vodstvo HČZ-a podupire ulazak Hrvatske u NATO istaknuvši kako je to najbolje jamstvo za dugoročnu sigurnost Republike Hrvatske i stvaranje modernih oružanih snaga.Vijesti