Održana raščlamba protupožarne sezone 2011.

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/rasclamba_pps_14122011_v.jpg

U Glavnom stožeru OSRH, u srijedu, 14. prosinca održana je raščlamba protupožarne sezone 2011., a na kojoj je bilo riječi o angažmanu i aktivnostima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH za PP sezonu 2011.

Raščlambi su nazočili zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik PP NOS OS RH general bojnik Mate Obradović, zapovjednik HRZ-a i PZO brigadni general Dražen Ščuri, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta GS OSRH brigadni general Vlado Šindler, te načelnici Uprava u Glavnom stožeru OSRH.


Angažman i aktivnosti pripadnika OS RH u PP sezoni 2011. prezentirao je zapovjednik PP NOS OS RH general bojnik Mate Obradović istaknuvši kako je ovogodišnja PP sezona bila najzahtjevnija do sada u smislu broja požara i intervencija, kao i najintenzivnijeg angažmana pripadnika OSRH. Tako su PP NOS OS RH na požarištima bile angažirane 297 puta (za usporedbu u 2010. godini PP NOS OS bile su angažirane 90 puta), pri čemu su zračne snage ostvarile 1.964 sata naleta, te je izbačeno preko 52.000 tona vode (u 2010. godini zračne snage ostvarile 1299 sata naleta, pri čemu je izbačeno 23. 997 tona vode). „Specifičnost angažmana zračnih snaga u gašenju požara bila je i u tome što su se, u radoblju izbijanja požara gotovo istovremeno na različitim lokacijama, zračne snage koordinacijom između pilota i Zapovjedništva protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH te Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama, često odmah preusmjeravale sa jednog požara na drugi“ istaknuo je general Obradović. Također, istaknuo je i doprinos ostalih sastavnica PP NOS OSRH u protupožarnim aktivnostima ocijenivši na kraju da su sve zadaće u PP sezoni 2011. odrađene pravovremeno i učinkovito.

Za aktivnosti protupožarne zaštite u ovoj godini MORH je utrošio oko 73,5 milijuna kuna.

U Oružanim snagama RH za provedbu zadaća MORH-a i OS RH iz Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2011. godini ustrojene su PP NOS OS RH sastavljene od dijelova Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Bojne za specijalna djelovanja. Za ovogodišnju PP sezonu, koja je počela 1. svibnja i trajala do 31. listopada, bilo je angažirano ukupno 16 zrakoplova (6 zrakoplova CL-415, 6 zrakoplova tipa AT-802 A/F, te 4 helikoptera Mi-8 MTV-1).



Priopćenja