Odlikovan hrvatski dočasnik u misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/09/aiat_17092018_v.jpg
Foto: HRVCON

Časnički namjesnik Željko Bilić odlikovan je po završetku sudjelovanja u misiji "Odlučna potpora" u Islamskoj Republici Afganistanu, i to odličjem vojske Sjedinjenih Američkih Država za pripadnike stranih vojska pod zapovijedanjem Zapovjedništva za pomoć u sigurnosnoj tranziciji (Combined Security Transition Command – Afghanistan).

Primio je najviše odličje vojske SAD-a za strane pripadnike "Meritorious Service Medal" koje se dodjeljuje za ostvareni doprinos u toj misiji, a tim je povodom upriličena i svečanost, održana tijekom primopredaje dužnosti savjetnika - prvog dočasnika Savjetničkog tima za obrazovne institucije Afganistanske vojske (AIAT).

Časnički namjesnik Željko Bilić je kao pripadnik 8. hrvatskog kontingenta obnašao najvišu dočasničku dužnost u sastavu AIAT-a, gdje je obavljao savjetodavne zadaće za najviše dočasnike afganistanskih institucija za obuku i izobrazbu - Nacionalnog vojnog učilišta Maršal Fahim, Zapovjedništva za obuku, izobrazbu i doktrinu te Vojnog obučnog središta u Kabulu.
 
Pokazanim doprinosom u savjetovanju te suradnjom s koalicijskim partnerima i savjetničkim timom u čijem je sastavu djelovao nastavio je utvrđivati prepoznatljivost hrvatskog doprinosa u misiji, na tragu postignuća svojih prethodnika na toj dužnosti. 

U svojoj karijeri časnički namjesnik Bilić je već obnašao dužnosti prvog dočasnika i savjetnika u okviru hrvatskog kontingenta u misijama u Afganistanu, a ova dužnost je najviša dočasnička dužnost koju je obnašao u međunarodnim vojnim operacijama. 

Načelnik Uprave za razvoj snaga njemački brigadni general Schneider i ravnatelj tima AIAT-a brigadir Jeremy Pughe-Morgan istaknuli su iznimnu važnost ove najviše dočasničke dužnosti u timu, kao i zadovoljstvo pomnim hrvatskim odabirom dočasnika za obnašanje te dužnosti, te iznimnim rezultatima koje su oni, baš kao  i čn Bilić, ostvarili. 

Na kraju svečanosti časnički namjesnik Željko Bilić zahvalio je na potpori i suradnji te je potom predao amblem AIAT-a svome nasljedniku, časničkom namjesniku Predragu Cukrovu, poručivši kako od njega očekuje nastavak započetih projekata i zaželjevši  mu uspješan angažman u misiji u sklopu 9. hrvatskog kontingenta.

    Odlikovan hrvatski dočasnik u misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu

    Foto: HRVCON

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odlikovan-hrvatski-docasnik-u-misiji-odlucna-potpora-u-afganistanu/aiat_17092018_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odlikovan-hrvatski-docasnik-u-misiji-odlucna-potpora-u-afganistanu/aiat_17092018_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odlikovan-hrvatski-docasnik-u-misiji-odlucna-potpora-u-afganistanu/aiat_17092018_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odlikovan-hrvatski-docasnik-u-misiji-odlucna-potpora-u-afganistanu/aiat_17092018_4.jpg


Vijesti