Obuka za minsko eksplozivna sredstva

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mes_07122011_v.jpg

U vojarnama "Drgomalj" Delnice i "Josip Jović" Udbina, te na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" Slunj od 2. studenog do 9. prosinca 2011. godine, instruktori Bojne za specijalna djelovanja provode obuku za rad s minsko eksplozivnim sredstvima (MESID).


Program obuke utemeljen je na Doktrini obuke OS RH, te je u skladu sa standardima koje treba ostvariti u obuci pripadnika koji sudjeluju u ovoj vrsti obuke, a u svrhu osposobljavanja pripadnika Bojne za specijalna djelovanja za rukovanje i rad sa minsko – eksplozivnim sredstvima te za uspješno izvršavanje zadaća protuterorističkih aktivnosti.

Obuka obuhvaća programska područja o eksplozivima i minama, teorijsku i praktičnu nastavu iz rukovanja i uporabe sredstava veze, taktiku specijalnih postrojbi, topografiju, prvu pomoć itd.

Za pristup obuci svaki kandidat mora zadovoljiti posebne kriterije, između ostalih zdravstvene i psihološke kriterije, tjelesna spremnost, pismenu provjeru znanja i sl.

Kroz šestotjednu obuku polaznici se osposobljavaju za izvođenje zadaća vezano za rukovanje sa minsko – eksplozivnim sredstvima, rušenje raznih elemenata eksplozivom, izrada i prolaz kroz minska polja itd.




Vijesti