Završila obuka policijskih instruktora u kampu Marmal

Hrvatski policijski savjetnički tim (Police Advisory Team - PAT) koji se nalazi u sastavu 20. HRVCON u misiji ISAF u Afganistanu proveo je ovih dana III. fazu obuke za izvršenje zadaće (Induction Training). Treća, odnosno završna faza obuke - obuka u području operacije, provedena je u vojnoj bazi "Marmal" (camp Marmal).

Provoditelji obuke bili su pripadnici Regionalnog zapovjedništva Sjever (RC North).

Obuka se sastojala od dva dijela, teorijskog i praktičnog. U teorijskom dijelu završne obuke pripadnici PAT-a upoznati su sa aktualnom obavještajno-sigurnosnom situacijom u području operacije, o kulturološkim specifičnostima Afghanistana, a posebice sjevera zemlje te sa aktivnostima, taktikom-tehnikom i procedurama (TTP) pobunjenika u području operacije. Pored navedenog, pripadnici PAT-a upoznati su sa funkcioniranjem sustava vođenja i zapovijedanja (C2), komunikacijsko-informacijskim sustavima, logističkom potporom te medicinskoj skrbi unutar savezničkih snaga (ISAF).

Praktični dio obuke sastojao se od upoznavanja sa TTP pobunjeničkih snaga pri korištenju improviziranih eksplozivnih sredstava (IED) te TTP savezničkih snaga u prevenciji i borbi protiv IED-a. Najzanimljiviji dio obuke bio je rad na poligonu gdje su se pripadnici PAT-a u stvarnosti susretali sa situacijama koje ih možebitno očekuju tijekom provedbe zadaća. Naravno, ovaj puta radilo se sa školskim i vježbovnim sredstvima. Svi pripadnici PAT-a uspješno su završili završnu fazu obuke.

U sastavu PAT-a na zajedničkoj zadaći savjetovanja snaga Afganistanske policije (AUP) Policijske uprave pokrajine Balkh (PHQ Balkh) pored 16 pripadnika OS RH nalaze i 4 pripadnika MUP-a RH te 2 pripadnika policije Crne Gore.



Vijesti