Obuka razvrstane pričuve u Puli

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pricuva_16102015_v.jpg
Foto: Arhiva MORH/A. Čorić

Sukladno Planu obuke razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske za 2015. godinu, tijekom listopada 2015., provest će se obuka ključnog osoblja i vojno stručnih specijalnosti pričuvnika 4. pješačke pukovnije u Puli, čime će se zaokružiti planirani ciklus obuke razvrstane pričuve za 2015. godinu.

Ovaj put nije planirano pozivanje i smotriranje cijele postrojbe, već samo ključnog zapovijednog osoblja i osoblja s kritičnim vojno-stručnim specijalnostima. Obuka se provodi u cilju stjecanje znanja vođenja i procesa vojnog donošenja odluka, novih sposobnosti za ključno osoblje (zapovjedni kadar), kao i uvježbavanje specijalističkih vojnih vještina za kritične vojno-stručne specijalnosti razvrstanih pričuvnika.

Riječ je o obuci koja je nastavak sustavne obuke razvrstane pričuve u 2015. godini. Do sada je provedena obuka 1. pješačke bojne 2. pješačke pukovnije Osijek u vojarni "Dračice" u Đakovu, obuka zapovjedništva 2. pješačke bojne Zagreb u vojarni "Marko Živković" na Plesu, te 1. pješačke bojne 6. Pješačke pukovnike u "Kuparima" kod Dubrovnika.

Riječ je o planskoj aktivnosti sukladno Dugoročnom planu razvoja OS RH, odnosno dugoročnom projektu ustrojavanja pričuve prema kojem bi se tijekom idućih 10 godina u pričuvnim postrojbama ustrojilo do 20.000 razvrstanih pričuvnika, i nije u nikakvoj vezi s izbjegličkom krizom.

Podsjećamo, prije obuke ključnog osoblja, u studenom 2014. provedena su i smotriranja odnosno postrojavanja pričuvnog sastava u Osijeku, a nakon toga u Dubrovniku.



Priopćenja