Obuka časnika za identifikaciju ciljeva u zračnom prostoru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-hrz-pzo.jpg

U Središte za obuku HRZ-a "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku od 15.siječnja do 8. veljače 2019. proveden je teorijski i praktični dio obuke IDO (Identication Officer) za vrijeme mira.

Kroz ovaj dio obuke polaznici su usvajali znanja i razvijali vještine motrenja zračnog prostora i stvaranja prepoznate slike u zračnom prostoru (RAP - Recognized Air Picture) po NATO procedurama za vrijeme mira.

Navedeni dio obuke uspješno su završila dva časnika pripadnika bZMIN te su stekli uvjet za pristup obuci na radnom mjestu koja će se kroz proces mentoriranja u sljedeća tri mjeseca provesti u matičnoj postrojbi.

Ovakav način obuke primjenjuje se prvi put za ovu dužnost te će polaznici pored usvajanja teorijskih znanja i razvijanja vještina na simulatoru, svoja znanja i vještine utvrđivati i razvijati na realnoj slici u neposrednom operativnom radu kroz rješavanje svakodnevnih situacija u zračnom prostoru.

Završetkom obuke na radnom mjestu polaznici će zaokružiti cjelokupni ciklus ove obuke i steći potrebne kompetencije za samostalni rad u sustavu nadzora (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defens  System i dodatnu osposobljenost "Identifikator u CRC u miru" (Control and Reporting Centar).

Vijesti