Obljetnice osnivanja 144., 145. i 148 brigade HV-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/sesvete_09102017_v.jpg

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića brigadir Ivan Jušić u petak i subotu, 6. i 7. listopada 2017. godine, prisustvovali su svečanom obilježavanju 26. obljetnice ustrojavanja triju zagrebačkih pričuvnih brigada HV-a: 144. brigade Sesvete, 145. brigade Dubrava i 148. brigade Trnje.
U petak, 6. listopada svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 145. brigade HV-a u Parku dubravskih branitelja, odana je počast pripadnicima 145. brigade koji su dali najviše što su mogli za slobodu Domovine – svoje živote.

Pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić u svome govoru tijekom svečane akademije posebno je istaknuo potporu koju hrvatskim braniteljima i očuvanju postignuća Domovinskog rata daje premijer Andrej Plenković osobno i Vlada RH. Naglasio je da MORH brojnim aktivnostima u postrojbama OSRH jača pobjednički duh Hrvatske vojske i vraća svijetlu tradiciju Domovinskog rata i sjećanja na zaslužne pojedince, ratne postrojbe i gardijske brigade koje su najzaslužnije za obranu Hrvatske.

U subotu, 7. listopada obilježena je i 26. obljetnica ustroja 148. brigade iz Trnja. Svečanost je počela mimohodom veterana 148. brigade HV-a do spomen ploče poginulim pripadnicima brigade iz Trnja, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće njima u spomen. Na blagdan Dana neovisnosti, 8. listopada 2017. u Sesvetama je obilježena 26. obljetnica osnivanja 144. brigade HV-a, kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 6000 pripadnika, uglavnom stanovnika Sesveta.

Vijesti