Obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata “A”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/10/obljetnica_pomorski_diverzanti_16102019_17-1024x683.jpg
Obilježena 28. obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata "A" HRM-a | Foto: I. Hržić/ D. Mišić

U Splitu je obilježena 28. obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata "A" Hrvatske ratne mornarice

Odavanjem počasti pred spomen sobom zapovjedništva Hrvatske ratne mornatrice, polaganjem vijenca na spomen ploču u podmorje hridi Škojić te misnim slavljem u kapelici vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, ratna postrojba Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata “A” Hrvatske ratne mornarice obilježila je 28. obljetnicu osnutka u srijedu, 16. listopada 2019. godine.

Uz članove obitelji poginulih diverzanata, prigodnom obilježavanju nazočili su pripadnici ratne postrojbe i njihovi suborci, pripadnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo općine Posedarje, predstavnici Ministarstva branitelja, Poglavarstva grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

U toj prigodi, okupljenima se obratio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić.

“Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a dao je izniman doprinos u Domovinskom ratu borbenim djelovanjima u ključnim aktivnostima na bojištima u hrvatskom akvatoriju i priobalju, Dalmatinskoj zagori, tako i tijekom drugih osobodilačkih akcija i operacija. Poklanjajući se palima za slobodu, njihovim obiteljima, svima vama koji ste doprinijeli izgradnji naše domovine, izražavam svoje najdublje poštovanje” rekao je kbb Malečić.

Obilježena 28. obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM-a | Foto: I. Hržić/ D. Mišić

U ime zapovjednika HRM-a, nazočnima se obratio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. Podsjećajući na ulogu ove postrojbe u najznačajnijim trenucima stvaranja naše domovine, posebno je istaknuo doprinos njenih pripadnika u daljnjem razvoju HRM-a.

Nazočnima se obratio i prvi zapovjednik Divizijuna, kapetan fregate Slobodan Preradović.

“Namjena Divizijuna bila je djelovanje na operativno taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima pa je tako postrojba tijekom ratnih djelovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu. Preustrojem OSRH i HRM-a 2007. postrojba je ugašena, ali njeni pripadnici i danas sa ponosom nastavljaju njegovati zajedništvo skovano u Domovinskom ratu”, istaknuo je kfr Preradović.

Na poziciju polaganja vijenca došlo se raketnom topovnjačom RTOP-42 “Dubrovnik”, a nakon blagoslova koji je predvodio vojni kapelan o. Jozo Mravak, ronitelji HRM-a položili su vijenac na spomen ploču pod morem.

Obilježena 28. obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM-a | Foto: I. Hržić/ D. Mišić

Po uplovljenju u luku Lora, za sve poginule, nestale i umrle branitelje održana je sveta misa koju je u kapelici vojarne vodio dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.

Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM aktivno je djelovao u obrani domovine od početka listopada 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u brojnim akcijama od splitskog akvatorija do Dubrovnika i Cavtata te u operacijama Maslenica i Oluja. Pored operativnih zadaća, intezivno se radilo na obuci dragovoljaca. Kroz postrojbu je do prestanka njenog djelovanja prošlo 135 pripadnika.

U ratnim djelovanjima poginulo je sedam, a ranjen jedan pripadnik postrojbe. Za iskazanu hrabrost njegovih pripadnika, Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata odlikovan je 2011. godine Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Objava Obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata “A” pojavila se prvi puta na MORH.

    Obljetnica osnutka Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata "A"

    A"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obljetnica-osnutka-divizijuna-pomorskih-i-kopnenih-diverzanata-a/obljetnica_pomorski_diverzanti_16102019_01.jpg


Vijesti