Obilježena 29. obljetnica pogibije brigadnog generala Perešina

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/peresin-2021-1024x683.jpg
Obilježena 29. obljetnica pogibije brigadnog generala Perešina | Foto: Arhiva HRZ-a

Polaganjem vijenaca na grobu vojnog pilota HRZ-a brigadnog generala Rudolfa Perešina na Gradskom groblju Mirogoj obilježena je 29. obljetnica njegove pogibije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Rudolfa Perešina na Gradskom groblju Mirogoj u četvrtak 2. svibnja 2024. obilježena je 29. obljetnica njegove pogibije.

Obilježavanju obljetnice je, uz suprugu Ljerku Perešin i kćer Daliborku, nazočilo izaslanstvo 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvođeno zapovjednikom 91. krila brigadirom Nikolom Mostarcem i vojnim kapelanom o. Danijelom Čolom, koji je vodio molitvu za pokojnog pilota.

Brigadni general Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak, nakon što su neprijateljske snage oborile njegov borbeni avion MiG-21. Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso, a sudjelovao je u svim borbenim operacijama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Republiku Hrvatsku 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997., uz vojne počasti, pokopan je na gradskom groblju Mirogoj.

Brigadni general Perešin ostao je zapamćen po riječima: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate”, kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt. Odmah potom, kao borbeni pilot, pristupio je obrani Republike Hrvatske.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, a nositelj je medalja “Iznimni pothvat” i “Bljesak”.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. godine avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga razgledali brojni građani i turisti.

Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Obilježena 29. obljetnica pogibije brigadnog generala Perešina | Foto: Arhiva HRZ-a

Objava Obilježena 29. obljetnica pogibije brigadnog generala Perešina pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti