Obilježena 26. obljetnica pogibije generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/zadro_16102017_v.jpg
Foto: Grad Vukovar
U Vukovaru je 16. listopada 2017. godine obilježena 26. obljetnica pogibije generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, a u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova obilježavanju je nazočio izaslanik, brigadni general Željko Živanović.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata grada Vukovara na grobovima general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla brojna izaslanstva odala su im počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske.
Tim je povodom održan i komemorativni skup kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, a zapaljene su i svijeće kod spomen-obilježja na mjestu pogibije. Obilježavanju 26. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre prisustvovao je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deur, ministar branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i ostala izaslanstva s članovima obitelji branitelja.
Izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Ante Deur istaknuo je kako i danas trebamo ljude koji prepoznaju vrijeme u kojemu živimo te kako je ono što je potrebno u takvome vremenu „smjelost i hrabrost da se nosi svoja domovina“.
Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH brigadni general Željko Živanović nazvao je Blagu Zadru simbolom obrane Vukovara te je rekao kako je njegovo ime zlatnim slovima upisano u noviju povijest Hrvatske. „Bitno je nastaviti predano služiti domovini u miru jednako kako smo služili i u Domovinskome ratu te nikada ne zaboraviti naše heroje i svetu dužnost stvaranja domovine. Zauvijek moramo braniti istinu o njezinome nastanku, kao i vrijednosti na kojima je sagrađena“, poručio je general Živanović.
"Blago Zadro nam je svojim likom i djelom ostavio izniman primjer kako se uz pomoć hrabrosti, mudrosti, energije i volje možete upisati u povijest jednoga naroda i države. Izrastao je u jednu od temeljnih sastavnica koje promoviraju vrijednosti Domovinskoga rata," rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.
Legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro (1944. - 1991.) rodio se u Hercegovini, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u Borovo Naselje, gdje je završio školu i zaposlio se u tvrtki Borovo. U srpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovjedništva stekla naziv „Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA. Zbog njegova doprinosa obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.
Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo istoga dana kao i general Zadro braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište.. Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Vijesti