Obilježena 22. obljetnica pogibije stožernog brigadira Rudolfa Perešina

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/peresin_02052017_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

Na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u utorak, 2. svibnja 2017. obilježena je 22. obljetnica pogibije vojnog pilota HRZ i PZO-a stožernog brigadira Rudolfa Perešina.

Obilježavanju je, uz obitelj Perešin,  nazočilo izaslanstvo 91. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane predvođeno pukovnikom Samirom Ćorićem.

Vojni pilot Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije "Bljesak", nakon što su neprijateljske snage oborile borbeni avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Republiku Hrvatsku 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. uz  vojne počasti pokopan je na gradskom groblju Mirogoj.
Stožerni brigadir Perešin ostao je zapamćen po riječima "Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate",  kada je  u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku  25. listopada 1991. godine prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt. Odmah potom, kao borbeni pilot, pristupio je obrani Republike Hrvatske.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, a nositelj je medalja  "Iznimni pothvat" i "Bljesak".



Vijesti