Obilježena 20. godišnjica osnivanja Zavoda za zrakoplovnu medicinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zzm-dubrava_26042012_v.jpg

Zavod za zrakoplovnu medicinu koji danas djeluje u sklopu Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu, obilježio je u četvrtak, 26. travnja 2012. dvadesetu godišnjicu osnivanja. Svečanosti su nazočili zapovjednici Zapovjedništva za potporu(ZzP), general bojnik Mate Ostović i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), brigadni general Dražen Šćuri, bivši ravnatelji Zavoda, kao i predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja te djelatnici ZZM-a i njihovi drugi gosti.

Tom prigodom o povjesnici djelovanja u proteklom razdoblju nazočne je podsjetio o.d. voditelj Zavoda, brigadir Goran Gudelj, istaknuvši kako je Zavod, kao Institut osnovan Odlukom ministra obrane 27. travnja 1992. te je temeljna zadaća Instituta za zrakoplovnu medicinu bila zdravstveni pregledi vojnih pilota, padobranaca, kao i ostalog zrakoplovnog osoblja. Te 1992 godine Institut je počeo djelovati pregledavajući dva do tri pilota dnevno, sa svega pet zaposlenih, kako bi vremenom postao respektabilna zdravstvena ustanova čije najveće uspjehe stvaraju obrazovani i izuzetno profesionalni njegovi djelatnici.

To je potvrdio i zapovjednik Vojnozdravstvenog središta brigadir Zvjezdan Petrović koji je dodao kako se u Zavodu godišnje pregleda oko pet tisuća pripadnika Oružanih snaga RH i civila, a dnevno oko 30, te da je dnevno moguće obaviti više od 20 vrsta različitih specijalističkih pregleda. Osim spomenutih zdravstvenih pregleda u Zavodu se godišnje obavlja redovna psihološka selekcija kandidata za buduće vojne pilote, klasifikacija i trening pilota. U zrakoplovstvu, a osobito pri odabiru budućih pilota, obavlja se stroga medicinska selekcija jer profesionalno letenje, posebice u vojsci, predstavlja jednu od najopasnijih i najskupljih ljudskih djelatnosti. Kvalitetnom selekcijom psihološki potencijali mogu se efikasnije prepoznati, pratiti i koristiti za bolja postignuća u zrakoplovstvu. Budući da Zavod, odnosno Ministarstvo obrane RH, ima sklopljene ugovore sa civilnim institucijama kao što je: „Croatia Airlines“, „Hrvatska kontrola leta“, MUP-om, te mnogim aeroklubovima u Hrvatskoj, ovo je jedino mjesto gdje civilni piloti, kontrolori leta, padobranci i stjuardese mogu obaviti obvezne zdravstvene preglede i za to dobiti pravovaljanu potvrdu, naglasio je brigadir Petrović.

Čestitkama za uspješno djelovanje Zavoda pridružili su se i generali Ostović i Šćuri, zaželjevši im još intenzivniju suradnju s civilnim zdravstvenim institucijama, a s ciljem još kvalitetnije zdravstvene usluge u RH. U povodu 20. obljetnice ustrojavanja zaslužnim djelatnicima dodijeljene su pohvale i nagrade, a nakon službenog dijela upriličen je i obilazak radnih prostora Zavoda za zrakoplovnu medicinu.



Vijesti