Obilježena 19. obljetnica pogibije pripadnika 91. zb i policije u Puli

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pula_10112010_v.jpg

U Eskadrili borbenih aviona 91. zrakoplovne baze HRZ  i PZO u Puli, u srijedu, 10. studenoga 2010. godine održana je komemoracija kojom je obilježena 19. obljetnica pogibije dvojice pripadnika HRZ i PZO-a, te dvojice pripadnika specijalne postrojbe MUP-a. Na današnji dan 1991. godine, kada je prostor eskadrile i letjelišta u Puli preuzela Hrvatska vojska od tadašnje JNA, prilikom razminiranja baze od  nagaznih mina poginula su četiri djelatnika - dvojica pripadnika zrakoplovne skupine HV - bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić, i dvojica pripadnika specijalne postrojbe MUP-a RH - Vicelj Marjanović i Stevo Grbić.

Komemoraciji su nazočile obitelji poginulih, izaslanstva Istarske županije, Grada Pule, Zračne luke Pula, PU Istarske, predstavnici braniteljskih udruga,  predstavnici zapovjedništva 91. zb HRZ i PZO i bivši zapovjednici postrojbe.

U prigodnom govoru zamjenik zapovjednika Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ i PZO, satnik Christian Jagodić podsjetio je da se danas obilježava devetnaesta obljetnica pogibije četvorice hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje živote u akciji razminiranja aerodroma Pula ratne 1991. godine, te je istaknuo kako je njihova domoljubnost bila jača od izazova opasnosti te su svojom nesebičnom žrtvom spasili živote mnogih drugih. „Danas kada je Republika Hrvatska punopravna članica NATO saveza i na putu je da postane članica Europske unije, uvijek ćemo se prisjećati Vas koji ste dali svoje živote , naglasio je satnik Jagodić.

Molitvu za poginule predvodio  je don Ivo Borić župnik župe Velog Vrha i kapelan PU Istarske, a nakon komemoracije, u spomen na poginule kod spomen obilježja vijence su položili i zapalili svijeće obitelji poginulih, predstavnici EBA 91. zb HRZ i PZO, izaslanstvo PU Istarske, predstavnici udruga branitelja „Zavjet“, izaslanstvo Istarske županije i izaslanstvo Grada Pule.



Vijesti