Obilježena 15. obljetnica Vojno redarstvene operacije „Maslenica“

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_220108.jpg

22.01.2008. godine u Zadru je nizom događanja završeno četverodnevno obilježavanje 15. obljetnice Vojno redarstvene operacije „Maslenica“

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju, te otkrivanja spomenika stradalim pripadnicima imotske bojne iz sastava 4. gardijske brigade - održana je svečana akademija povodom ove oslobodilačke operacije hrvatskih oružanih snaga.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg u svom govoru na svečanoj akademiji istaknuo kako je to bila jedna od najuspješnijih operacija Hrvatske vojske koja je označila prekretnicu u Domovinskom ratu i koja je jasno pokazala poklonicima ideje velike Srbije i međunarodnoj zajednici spremnost hrvatskog naroda da obrani. tisućljetni san Hrvata - pravo na svoju državu.

Po njegovim riječima okolnosti nisu bile nimalo sklone Hrvatskoj. Hrvatska je bila pod embargom na uvoz oružja, bila je u procesu stvaranja vlastite vojske i policije, a topnički napadi neprijateljskih snaga bili su svakodnevni. No, istaknuo je dalje Raboteg, u najvećoj tajnosti Hrvatska je pripremala oslobodilačku operaciju "Maslenica" kojoj je cilj bio odmaknuti neprijateljske snage od Zadra, osloboditi strateške pozicije u zadarskom zaleđu, posebice Novsko ždrilo radi prometnog povezivanja juga i sjevera Hrvatske, te osloboditi zrakoplovnu bazu Zemunik i zauzeti ključne pozicije na Velebitu.

Državni tajnik je također istaknuo da je „Maslenica“ bila prva operacija u kojoj su angažirane sve grane oružanih snaga Republike Hrvatske. Otpor neprijatelja bio je vrlo jak, čak iznad očekivanja, ali Hrvatska je vojska uspjela u 72 sata ostvariti zacrtane planove.

U nastavku državni tajnik je odao počast je svom hrvatske postrojboma koje su sudjelovale u oslobodilačkoj operaciji "Maslenica" pročitavši njihova imena.

Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH zapovjenik HKOV-a general pukovnik Mladen Kruljac u svom govoru također je akciju „Maslenica“ označio kao prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata, koja je uputila jasnu poruku neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH, a hrvatskom narodu vratila je ponos, dostojanstvo i nadu u oslobađanje svih okupiranih teritorija. Nadalje, general Kruljac je „Maslenicu“ apostrofirao kao prvu napadno združenu operaciju svih triju grana OS RH kao i specijalnih postrojbi MUP-a. Naglasio je i da je ovom oslobodilačkom operacijom iskazan visok stupanj organizacije i spremnosti hrvatskih oružanih snaga za nove akcije oslobađanja cjelokupnog teritorija RH.

I državni tajnik i izaslanik predsjednika republike u svojim govorima podsjetili su na sve ranjene i poginule hrvatske branitelje u akciji „Maslenica“, te naglasili da oni nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Obilježavanje Vojno redarstvene operacije „Maslenica“ završeno je Svetom misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje u operaciji „Maslenica“ i sve žrtve Domovinskog rata u katedrali Svete Stošije koju je održao generalni vikar Vojne biskupije monsinjor Josip Šantić.



Vijesti